sud bih (3)Suđenje Radetu Vlasenki, Dragi Končaru i Milanu Krupljaninu, optuženim za zločine počinjene na području Prijedora, počet će 18. januara čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH.

Na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH, tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da planira pozvati 18 svjedoka i vještake, te uložiti 155 materijalnih dokaza.

On je dodao da planira dostaviti prijedlog za prihvatanje utvrđenih činjenica u predmetima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Vlasenko, Končar i Krupljanin su optuženi da su od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u opštini Prijedor.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistvo osam žrtava na području Kozarca i Prijedora, među kojima i osoba starije životne dobi.

Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen.

Sud BiH je u decembru prošle godine u drugom predmetu nepravosnažno oslobodio Vlasenka i Končara optužbi za zločine počinjene na području Prijedora.

BIRN