tvjpd-dimnjaciU novu 2017. godinu prijedorski vatrogasci ušli su radno.

Po riječima Nebojše Miljuša, starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, najčešće intervencije su na gašenju zapaljenih dimnjaka. Takvih je, od 1. januara, bilo sedam, dvije su bile na građevinskim objektima i dvije na saobraćajnim sredstvima.

– Treba obratiti pažnju na redovno čišćenje i održavanje dimnjaka, kao i na režime loženja. Iako su temperature jako niske, građani moraju biti svjesni da ne mogu naložiti peć sa mnogo goriva, jer postoji mogućnost razvijanja visoke temperature koja može prouzrokovati požar u dimnjaku – upozorio je Miljuš.

On je dodao da vjetrovi koji su, ovih dana, pogodili šire područje RS, mogu dovesti do požara, jer prekidaju normalan protok vazduha kroz dimnjak. Ekstremno niske temperature, koje nisu zaobišle ni Prijedor, vatrogascima su donijele pozive za dovoz vode u sela.

pozar-potkrovlje-kuce-ulica-nusiceva-1– Imali smo nekoliko takvih poziva u ruralnim područjima gdje se stanovnici vodom snabdijevaju iz bunara, a nivo vode u njima je jako nizak – kaže Miljuš. On je upozorio građane koji prostorije griju električnim uređajima da budu oprezni i da, na neki način, provjere njihovu ispravnost.

– Imali smo oko Nove godine požar za koji se pretpostavlja da je krenuo zbog uljanog radijatora. Radijator je bio nov, pod garancijom i imao odgovarajući atest, ali je, ipak, uzrokovao požar u jednoj prostoriji, koji je, našom brzom intervencijom, stavljen pod kontrolu. Većih posljedica nije bilo – rekao je Miljuš.

Prijedorski vatrogasci apelovali su na građane da ugase i ohlade pepeo prije nego što ga odlože, da ne bi došlo do požara u kontejnerima. Takođe, građani treba da izbjegavaju bilo kakvo klizanje ili kretanje po zaleđenim vodenim površinama, da ne bi doveli u opasnost svoje, ali i živote drugih.

Tekst/video – RTV Prijedor
Foto – TVJ Prijedor/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com