zaledjena-sana-8januar-1Sibirski val koji ovih dana pogađa Bosnu i Hercegovinu i ekstremno niske temperature prave velike probleme kako građanima tako i vozačima.

Nezapamćena zima pokazala je zube i u prirodi, pa je tako zaledila rijeka Sana, Drina, Bosna, Sutjeska, jezero Modrac te Jablaničko jezero.

Središnji dio rijeke Sane izdaleka podsjeća na potok, jer nije okovan ledom. Posljednji put ova rijeka je bila pod ledom prije pet godina, a potpuno zaleđena, prema riječima starijih Prijedorčana, daleke 1974. godine.

Rijeka u ovom stanju izazvala je divljenje kod prijedorskog ronioca Vanje Rađenovića koji najavljuje ronjenje pod ledom.

– Ukoliko se ovakvo vrijeme bar još malo zadrži punimo boce i zaronićemo pod led. Osjećaj je fantastičan, izazov, puni adrenalin, a s druge strane nije ni malo ugodno, jer je slaba vidljivost i ne možeš da izroniš baš kad hoćeš – kaže Vanja kojem bi ronjenje pod ledom bilo prvo u Sani, a osmo u dugoj ronilačkoj karijeri.

Sana pod ledom zanimljiva je i ribarima. Jedan od njih, Milorad Kljajić, kaže “da je riba u rijeci sad u jatima”.

– Može se i pecati između ova dva leda i to na plovak. Riba je sad u jatu, u zimovniku, zbog hladonoće i na mjestima gdje je voda najdublja – kaže Kljajić.

Zima mu ne smeta , jer su “u ovo doba godine bolji mraz i hladnoća nego plusevi i jugo”.

– A bolja će biti i godina- tvrdi ovaj Prijedorčanin.

Petar Mrđa se sjeća da je Sanu zaleđenu, ali potpuno, vidio i davne 1974. godine.

Tada se preko leda moglo i preći s jedne na drugu obalu rijeke. Neki od Prijedorčana prisjećaju se i priča starijih po kojim su se zaleđenom Sanom saonicama čak prevozila drva i to na relaciji od Rasavaca do Prijedora.

Tekst – Dnevni avaz
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

zaledjena-sana-8januar-2 zaledjena-sana-8januar-3 zaledjena-sana-8januar-4 zaledjena-sana-8januar-5 zaledjena-sana-8januar-6 zaledjena-sana-8januar-7 zaledjena-sana-8januar-8 zaledjena-sana-8januar-9