vesti-siljegovici-avgustNajbolje stvari se dese kada se ne nadate. Nekoliko dobrih ljudi čini uvek toplim sobičak, i bez peći, krova i prozora. Ovoga puta učinio je to samo jedan čovek, anonimni donator Z. T. iz Izerlona koji je nedavno ostavio “Vestima” u Beogradu 1.000 evra, u želji da ova donacija, a nije mu prva, ni poslednja, dođe u prave ruke. Odlazeći put Nemačke, ovaj biznismen nije tada ni znao da će samo u prvoj podeli darivanog novca usrećiti desetoro dece, a njihovim roditeljima uliti novu nadu i olakšati nevolje. Ovog Zemunca, na radu u inostranstvu više od četiri decenije, više i ne pitamo zašto nesebično pomaže nepoznatim, jer ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge.

Pošli smo onim redom kako bi to poželeo ovaj dobročinitelj, suma od 400 evra uručena je Tanji Šiljegović, majci petoro dece iz Gomjenice kod Prijedora, na ime stipendije za njenu kćerku Tatjanu, vukovca, koja će uskoro krenuti u četvrti razred Srednje medicinske škole. Znanje je neprocenjivo, samo tako možemo promeniti našu budućnost, tvrdi ovaj donator koji je i do sada pomagao mladim i talentovanim đacima i studentima. “Hvala veliko…”, ponavljala je majka Tanja koja je istovremeno jednom rukom mesila hleb, u drugom dojila 18-mesečnog sina Luku, a potom mešala rendanu cveklu i šargarepu od kojih pravi deci domaći sok.

– Od ovog novca mojoj Tatjani ću kupiti mesečnu autobusku kartu do škole koja je 50 KM, a 20 KM će imati svaki dan za sendvič. Taj novac ću raspodeliti do kraja školske godine. Nemamo reči kako da se zahvalimo ovom neznancu – kaže Tanja, žena koja se ne libi nijednog posla, kao ni njen suprug Milivoje koji koristi leto za rad na nadnicu. U sedmočlanoj porodici Šiljegović uvek se dešava nešto novo.

Četrnaestogodišnja Jovana vratila se nakon mesec dana boravka u Trapistima kod Banjaluke zbog krivljenja kičme i sada naredne tri godine mora nositi držač za kičmu. I privremeno napustiti treniranje tekvondoa gde je osvojila dosta medalja. A nešto starijoj 16-godišnjoj Vedrani se posrećilo ovih dana: odlazi na more u Kumbor preko Udruženja porodica za četvoro i više dece Roda…

vesti-mudrinici-avgustPreostalih 600 evra ovog plemenitog donatora trebalo je uručiti žrtvama nedavnih katastrofalnih poplava. Tako je petočlanoj porodici Milenka Mudrinića iz prijedorskog naselja Tukovi dato 200 evra našeg donatora i još 50 švajcarskih franaka porodice Milenka Šipke iz Švajcarske, uz toplu poruku: “Želimo da sa suprugom Sonjom i troje dečice obnovite svoj dom. Da živite život dostojan čoveka, uživajući u rastu i detinjstvu svoja dva sina i ćerkice. Samo napred, mi smo uz vas”, kaže porodica Šipka iz Oberdorfa.

“Hvala čitaocima ‘Vesti’ koji nam pomažu, ni sami ne znamo gde prvo da udarimo. Osposobili smo jednu prostoriju za decu, kupili i krevetiće i drva. Sada je na redu ležaj gde ćemo supruga i ja spavati… a posle će na red doći orman i frižider… Važno je da smo sačuvali glavu, da smo zdravi i siti”, kaže sa zahvalnošću Milenko Mudrinić.

Veliko srce
Ko je donator iz Izerlona? Uspešan 62-godišnjak, čovek koji uvek nađe vremena i za svoju porodicu, ali i za druge. Ovom Srbinu, rodom iz Zemuna, nije od presudnog značaja da li pomoć putuje na Kosovo, u Srbiju ili pak RS. Ne deli ljude po granicama, imenima, i ako ne pročita neki apel na Humanitarnom mostu zbog čestih putovanja, dovoljno je pozvati ga u pomoć, koju nikada nije odbio “Vestima”. Ovaj humanitarac nema odlikovanja, ali ima devizu: “Ko hoće nešto da učini, nađe način”, pa valjda zato ne broji ni svoje priloge ni porodice kojima je ulepšao bar jedan dan u životu.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com