rtrs-bozicna-liturgija-prijedor-1Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik-dan Rođenja Isusa Hrista.

Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu i lome česnicu.

Na Božić u kuću dolazi polaznik ili položajnik – muškarac koji prvi čestita Božić.

Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama širom Republike Srpske.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, u crkvi Svete Trojice u Prijedoru jutros je služena sveta arhijerejska liturgija, uz prisustvo brojnih vjernika.

rtrs-bozicna-liturgija-prijedor-2Prazničnim službama Božić je obilježen i u ostalim pravoslavnim hramovima u Prijedoru i Prijedorskoj regiji.

Prijedorčani kažu, Božić je praznik nade, radosti i praštanja.

Božić, najradosniji hrišćanski praznik slavi radost rađanja i novog početka. Na ovaj dan okuplja se porodica i njeguje duh zajedništva. Ovo je praznik nade, radosti i praštanja, uz želje za dobro zdravlje i blagostanje, kažu Prijedorčani.

Svetu arhijerejsku liturgiju u prijedorskoj crkvi Svete Trojice služio je protojerej-stavrofor Mladen Majkić, uz sasluženje sveštenstva.

“Neka vas Gospod sve poživi, a Hristos novorođeni neka u vašim srcima prosvijetli ljubav prema bogu, prema bližnjima i neka na najbolji način ta svjetlost božanska nauči kako i na koji način da svoj život uredite u ovozemaljskom životu, kako da na najbolji način polsužite bogu i bližnjemu svome”, rekao je protojerej-stavrofor Mladen Majkić.

RTRS