atv-badnjak-ljubijaSa tri udarca, usječen je badnjak u Ljubiji nadomak Prijedora. Čast je, ove godine, pripala Miletu Inđiću.

“Svim vjernicima Pravoslavne vjeroispovjesti čestitam današnji badnjak i sutrašnji Božić, najradosniji praznik, sa tradicionalnim pozdravom Mir božji, Hristos se rodi”, rekao je Mile.

Velika je čast biti kum badnjaka. Onaj koji ga usječe cijenjen je i poštovan među ljudima. Ništa manje poštovan je i novi ljubijski paroh. Ovo mu je prvi badnji dan u novoj parohiji.

“Uspio sam sa ljudima, kako su oni to i ranije obavljali, pa da to izvršimo i ove godine, da badnjak usječemno,m da ga provezemo ulicama ljubijske parohije, dopartimo našoj svetoj crkvi posvećenoj svetim apostolima Petra i Pavla, da ga osvetimo i položimo po srpskim običajima”, rekao je ljubijski paroh Dario Petoš.

Vjernici su jutros poranili sa kumom i jerejom. Kako rekoše, tradicija se ne zaboravlja.

Za pohvalu je i to što mladi preuzimaju i čuvaju običaje. Obećavaju da ih neće zaboraviti i da će, hrastovo drvo, zauvijek ostati simbol koji će, u pravoslavnim domovima, biti odraz nacionalne kulture i tradicije.

ATV BL