atv-rzr-ljubija-ponude-za-kupovinuIdeja o podjeli rudnika “Ljubija” na dva dijela, podijelila je koalicione partnere u Vladi Srpske. Ministar industrije i lider socijalista poručuje da neće dozvoliti da se to pitanje nađe na dnevnom redu skupštine akcionara, dok saga o prodaji RŽR-a ne dobije konačan epilog.

Petar Đokić u saopštenju nije imenovao ljude koji stoje iza ideje o podjeli sadašnjeg preduzeća i osnivanju Novih rudnika Ljubija, ali im je slikovito poručio da komplikuju privatizaciju.

“Vlada RS zauzela je stav da statusna promjena RŽR Ljubija koja podrazumjeva podjelu uz osnivanje novog preduzeća neće biti razmatrana ni na ponovo zakazanoj sjednici skupštine akcionara 11.januara ove godine. Pitanje statusne promjene RŽR je izuzetno važno pitanje i ne smije se dozvoliti da neko ‘ležeći potrbuške’ daje ideje o reorganizaicji RŽR-a bez adekvatne procjene eventualnih posledica koje bi ta promjena mogla da donese”, kaže se u saopštenju.

Saopštenje Vlade potpisuje Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva pa nije jasno šta su o svemu rekli u DNS-u.Ta stranka stoji iza ideje o podjeli i u žestokom je sukobu sa SNSD-om, tvrdi potrpedsjednik skupštine akcionara “Ljubije”. Već mjesecima ne mogu da se sastanu i održe sjednicu jer već dugo nemaju kvoruma. Plan je kaže da novo preduzeće iz paketa prodaje izuzme rudarski institut kao i dobar dio zemljišta u vlasništvu RŽR. Iako su “Mital” i izraleska kompanija već poslali ponude za “Ljubiju”, tim planom dobili bi svega 30-ak odsto zemljišta dok bi ostalo bilo uknjiženo na novo preduzeće.

“Ovo što je neko predložio da se izuzme nešto iz rudnika i da se formiraju neka dva preduzeća, to je najveća glupost koju sam ja čuo.To je igra jedna gospodina Pavića i njegovih ljudi da na taj način izuzmu iz rudnika nekakve djelatnosti koje bi oni privatizovali i stavili pod svoj nadzor”, izjavio je Mirko Šašić, predsjednik skupštine akcionara RŽR “Ljubija”.

Sa tom idejom DNS nema ništa tvrdi lider stranke Marko Pavić. Za sve je kaže čuo tek danas kada je pročitao izjavu ministra industrije.

“Jedino što mogu zamoliti ministra da se ne bori sa vjetrenjačama. Neka izađe sa stavom svojim oko rudnika i to će biti onda dobra baza da raspravimo o tome šta raditi. Mene interesuje šta će reži ministar i samo je to relevantno o čemu će DNS razgovarati”, kazao je Pavić.

Stranka Marka Pavića više puta se založila da državne akcije otkupi “Arselor Mital”. Ranije je za ATV izjavio da je njegova stranka prošle godine blokirala prodaju “Ljubije” pa se nove ponude “Mitala” i izraelske kompanije i dalje kisele u Vladi Srpske i vjerovatno čekaju dogovor koalicionih partnera.

ATV BL