rtrs-pad-natalitetaStatistički podaci Matičnog ureda prijedorske Gradske uprave potvrđuju da je poslednjih godina na ovom području primjetan drastičan pad nataliteta u odnosu na mortalitet.

Negativan prirodni priraštaj nastavljen je i 2016. godine, kada je u odnosu na 2015. godinu rođeno oko dvije stotine beba manje. Grad Prijedor populacionom politikom pokušava uticati na povećanje nataliteta.

Prema podacima Matičnog ureda prijedorske Gradske uprave ove godine u matičnu knjigu rođenih upisano je 933 novorođenčadi, a čak 606 lica više u matičnu knjigu umrlih.

Već nekoliko godina primjetan je drastičan pad nataliteta.

– Mi pratimo podatke od 2006, 2007. godine. Može se konstatovati da od tada, nažalost, uvijek je broj umrlih osoba veći u odnosu na broj rođenih i to se iz godine u godinu malo-pomalo povećava, objašnjava Јasminka Murselović, v. d. načelnika Odjeljenja za opštu upravu Grada Prijedora.

Populaciona politika Grada Prijedora ima za cilj porast nataliteta.

– Možemo istaći da svake godine pomažemo jedan broj porodica koje pokušavaju vantjelesnom oplodnjom dobiti dijete, navodi gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

Prijedorskoj Opštoj bolnici, jedinoj regionalnoj bolničkoj ustanovi, gravitiraju i porodilje iz susjednih opština. Mlada prijedorska porodilja Tatjana Šiljegović rodila je sina Vuka.

– Težak je tri kilograma i pedeset grama, dugačak 55 cm. Јa sam baš zadovoljna, što se toga tiče, sve je super, sve je u najboljem redu, priča sretna majka Tatjana.

Najveći problem u ultrazvučnom kabinetu Pedijatrijskog odjela prijedorske bolnice predstavlja nedostatak neonatalne sonde za ultrazvuk mozga novorođenčadi.

– Cijena te sonde je oko 10.000 KM, a možemo da odbijemo i demonstrativnu sondu, znači demo sondu, koja se kreće oko 6.000 KM, kaže doktor Andrija Vukotić, spec. pedijatar, šef Bejbi boksa prijedorske Opšte bolnice “Dr Mladen Stojanović”.

Najmanji broj poroda u Prijedoru registrovan je ratne 1994. godine, kada je rođeno svega 450 beba. Rekordna godina po broju novorođenčadi bila je 1991, kada je rođeno oko 1. 800 beba.

RTRS