atv-skijanje-mrakovicaZimske radosti na Mrakovici, i zvanično, mogu da počnu – otvorena je skijaška sezona, iako nema snijega. Zato su posao odradili topovi za vještački snijeg pa se zabijelila dječija staza.

Odrasle čekaju dvije staze. Stara, duga 700 metara, opremljena topovima za snijeg, kao i reflektorima koji skijašima omogućavaju uživanje u noćnom skijanju.

Turistička ponuda na Kozari od ove zime obogaćena je novom ski stazom u dužini od 850 metara, ali i novim ski liftom čiji kapacitet je dvije hiljade mjesta. Vatreno krštenje za skijaše, a i za stazu biće tek sa prvim snijegom.

Staza je izgrađena sredstvima Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar”, u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara”, te uz pomoć donatora.

“Sigurno će ova staza značiti mnogo za ljubitelje skijanja, jer uz ovu stazu je novi ski lift tzv. ‘sidro’, tako da će sigurno biti i manja gužva, a i bolji uslovi za skijanje za one koji vole zimske sportove”, rekao je Dragan Rončević, direktor NP “Kozara”.

Ima i onih koji će ih tek zavoljeti. To su mališani koji učestvuju u skijaškom kampu.

“Naučila sam kako da obujem pancerice, kako da držim skije i ostalo”, kaže Jovana.

“Napravili smo jednu veliku akciju, promociju skijanja. Dvadesetroro djece koja će boraviti ovdje na skijaškom kampu. Nadamo se naučiti svoje prve skijaške korake i u budućnosti posječivati našu ljepoticu Kozaru”, kazao je Aleksandar Milješić, PSD “Ljubijski rudar”.

Dnevni ski-pas za odrasle košta 15, poludnevni 10, a noćno skijanje 13 maraka. Za djecu dnevni ski-pas je 10, a poludnevni sedam maraka. Posjeta Kozari je kompletna tek poslije ručka ili večere, bogatih delicijama kozaračkog kraja. U njima uživaju domaći, ali i stranci.

“To je Njemačka, Austrija, Slovenija, uglavnom. Od domačih specijaliteta tu su uštipci sa kajmakom, cicvara, teletina ispod sača, koljenica, rebarca”, nabraja Gordan Gambiroža, upravnik motela “Bijele vode” Mrakovica.

I u hotelu “Monument” hvale se posjetom, posebno domaćih gostiju. I gosti i ugostitelji, sa nestrpljenjem isčekuju najavljeni snijeg. Kažu, tada će ugođaj na Kozari biti kompletan.

ATV