srecna-nova-bez-zrtavaU Prijedoru je, u okviru kampanje “Srećna nova bez žrtava”, građanima prenesena poruka o opasnostima koje sa sobom nosi vožnja pod uticajem alkohola. Cilj ove akcije je da se preventivnim djelovanjem utiče na svijest vozača i osigura bezbjednost saobraćaja tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Prijedor je jedan od 23 grada Srpske u kojima je održana prezentacija akcije “Srećna nova bez žrtava”. Cilj je podsjetiti vozače da tokom predstojećih praznika ne upravljaju motornim vozilima pod uticajem alkohola.

Na prijedorskom Trgu majora Zorana Karlice napravljen je i poligon, na kojem su zainteresovani građani uz pomoć takozvanih “pijanih naočara“ mogli da se uvjere u smanjenje motoričkih sposobnosti pod uticajem alkohola. Test je bio jednostavan. Preći nekoliko metara u liniji, sa naočarama koje simuliraju vid osobe pod uticajem alkohola. Svi koji su probali saglasni su u jednom: nikad ne voziti pijan!

U prvih jedanaest mjeseci ove godine na području Prijedora dogodilo se ukupno 500 saobraćajnih nesreća u kojima je stradalo osam osoba, dok je 31 teško povrijeđena. 119 nesreća prouzrokovali su vozači pod uticajem alkohola. Policija je zbog vožnje pod dejstvom alkohola u ovom periodu kaznila 652 vozača. Naredne godine, kazne će biti veće!

Akcija će trajati do kraja ove godine, uz pojačane aktivnosti policije u prvim mjesecima naredne, a sprovode je Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske.

Tekst – RTRS
Video – RTV Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com