gradska-uprava-prijedor-2016Na inicijativu i prijedlog Privrednog savjeta grada Prijedora donesena je izmjena Zakona o porezu na nepokretnosti, kojom je uvedena diferencirana poreska stopa na objekte u kojima se odvija privredna djelatnost.

Pored toga, zajedno sa Prijedorskom kancelarijom Privredne komore inicirane su izmjene Pravilnika o porezu na dobit, a izvršeni su i pozitivni pomaci u oblasti izrade registra parafiskalnih nameta. Sve su ovo pitanja za čije su rješavanje nadležni republički organi.

-Na lokalnom nivou u postupku je rješavanje pitanja kvalitetnog snabdijevanja električnom energijom privrednih subjekata i domaćinstava na području Kozarca – rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora i predsjednik ovoga tijela.

U narednom periodu biće i riječi o smanjenju broja i iznosa komunalnih taksa. Ovo su samo neka od pitanja, navedena u izvještaju o četvorogodišnjem radu Privrednog savjeta grada Prijedora, koji je usvojen na zadnjoj sjednici.

Pored izvještaja, članovi Privrednog savjeta bavili su se i problemima sa kojima se, u svom radu susreću privredni subjekti iz oblasti metaloprerade. Tom prilikom je istaknuto da je, pored već pomenutog problema sa snabdijevanjem električnom enerijom, jedan od glavnih problema nekvalitetna radna snaga koja izlazi iz srednjih škola. Privrednici su istakli da obrazovni program srednjih škola ne prati potrebe privrede, pogotovo kad je u pitanju sticanje kompetencija za rad na savremenoj opremi.

RTV Prijedor