branka malesevicPomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević najavila je da idućeg mjeseca u Banjaluci treba da počne edukacija stručnog osoblja koje radi sa autističnim licima, kao i članova omladinskih organizacija koji volontiraju u radu sa osobama sa autizmom.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske odabraće stručna lica koja će pohađati stručnu edukciju, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske pozvaće omladinske organizacije koje rade sa autističnim osobama da pohađaju edukaciju njima prilagođenu, a sve to dogovoreno je sa Prijedorčankom Semirom Hofman, vlasnicom klinike za ranu intervenciju i tretiranje autizma u američkoj državi Florida”, rekla je Malešević Srni.

Ona je dodala da će po završetku edukacije Semira Hofman darovati opremu za podršku liječenju autizma kao što je najavila na donatorskoj večeri koju je u decembru prošle godine organizovao predsjednik Republike Srpske.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske posredovalo je u ovom dogovoru budući da sa Fondacijom `Zajednički put`, koju je Hofman prije skoro tri godine osnovala u Prijedoru, sarađujemo od samog osnivanja i sufinansiramo njene projekte za mlade”, navela je Malešević.

semira hofmanSemira Hofman najavila je u decembru prošle godine da će darovati Republici Srpskoj opremu vrijednu više od 10.000 američkih dolara ukoliko se osnuje centar za tretman autizma po najsavremenijim metodama u svijetu.

“Rado ću pokloniti pet ajpeda i veoma skupu softversku aplikaciju, a spremna sam poslati i svoje stručnjake da obuče ovdašnje kolege za rad na programu koji smo i mi učili od najboljih. Ja bih ih plaćala kao i kada rade kod mene, a domaćin bi preuzeo trošak hrane i smještaja”, rekla je Hofman tada Srni.

Osim klinike za autizam, Hofman na Floridi posjeduje i pet domova za lica sa smetnjama u razvoju od kojih je prvi otvorila još 1999. godine i na jednom 18-godišnjem autisti, uz saglasnost njegovih roditelja, primijenila je program koji su osmislila dvojica ljekara na klinici u Viskonsinu i došavši do zavidnih rezultata u roku od devet mjeseci.

“Taj mladić nikad u životu nije izgovorio niti jednu jedinu riječ niti je na bilo koji drugi način komunicirao. Danas zna tražiti vode, reći da je gladan, žaliti se na umor ili pokazati da ga nešto boli. Samo onaj ko ima kontakt sa autističnim licima može razumjeti o kako ogromnom napretku se ovdje radi”, sjeća se Hofman.

Zbog takvog rezultata Hofman se odlučila osnovati i posebnu ustanovu specijalizovanu isključivo za lica sa autizmom koja je počela s radom u februaru prošle godine.

“Softver funkcioniše tako da u mini ajpede unosimo sve podatke o autističnoj osobi, a on izbaci plan, način i postupak rada za svakog korisnika ponaosob. Bez obzira na to koliko slični slučajevi bili, ne postoji nijedan uniforman plan nego je za svakog autistu program rada jedinstven. Svi podaci se ponovo unose svaka tri mjeseca i tako se prati i napredak”, pojašnjava Hofman.

Ona navodi da kontinuiran rad sa autističnim osobama ima veoma ohrabrujuće rezultate kao što je djevojka koja je šest godina provela u jednom njenom domu, a danas živi i radi potpuno samostalno, kupila je stan i izdržava još i majku i sestru.

Ona podsjeća da su u Americi pozatvarani svi nekadašnji domovi koji su bili pravi mali gradovi, ali nisu bili najhumanija moguća rješenja jer su im korisnici bili potpuno izolovani i getoizirani. Danas postoje takve ustanove samo za najteže oblike mentalnih oboljenja, a svi ostali smješetni su u grupne domove maksimalnog kapaciteta 16 osoba.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić