glas-skole-grijanjeDugovanja pojedinih osnovnih škola u RS prema toplanama premašuju 30.000 KM, jer mnoge obrazovne ustanove zbog besparice nisu u mogućnosti da redovno izmiruju obaveze za grijanje.

Na području Doboja tri osnovne škole priključene su na gradsku toplanu, a svaka od njih duguje više hiljada maraka.

– Iako smo dio dugova tih škola zatvorili kroz multilateralnu kompenzaciju, njihovi dugovi su hronični – kaže direktor “Toplane” u Doboju Zdravko Petrović.

OŠ “Miloš Dujić” iz Čelinca nakalemila je oko 30.000 KM duga prema “Toplani”.

– Potražujemo novac od osnovne škole i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, dok opštinske ustanove redovno plaćaju – kaže direktor čelinačke “Toplane” Nedeljko Babić.

Gradska toplana Prijedor od tri osnovne škole potražuje oko 74.000 KM, a sav dug nastao je u posljednjih 12 mjeseci.

– OŠ “Branko Ćopić” duguje 21.942 KM, OŠ “Desanka Maksimović” 31.716 KM, a škola “Dositej Obradović” 20.156 KM. Od “Centra Sunce”, u kojem su smještene osnovna i srednja škola za djecu s posebnim potrebama, potražujemo 13.187 KM, dok srednje škole uredno plaćaju račune – kaže direktor ovog preduzeća Ljiljana Despotović.

Identičan problem ima i “Gradska toplana” u Bijeljini, koja od OŠ “Sveti Sava” potražuje više od 30.000 KM.

– Slali smo školi opomene, koje su praktično bile molbe, da im ne bismo isključili grijanje, ali džaba – kaže direktor ovog preduzeća Radomir Marjanović.

Direktori škola koje duguju toplanama jednoglasno ističu da su budžeti škola nedovoljni za izmirenje svih troškova i podsjećaju da obrazovne ustanove ne raspolažu direktno novcem, te da se sva plaćanja obavljaju trezorski, odnosno iz budžeta RS.

– Škola sve obaveze izmiruje redovno i trezoru na vrijeme šaljemo naloge da puste novac za račune, ali zašto to nije plaćeno, ne znam – kaže direktor OŠ “Sveti Sava” u Bijeljini Đorđe Mirković i dodaje da je budžet ove škole 7.300 KM mjesečno, ali da se uspijevaju uklopiti u taj iznos.

Direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Doboju Milan Gojković ističe da su troškovi škola poput struje, grijanja, vode, održavanja higijene… preveliki u odnosu na mjesečne budžete koje škole imaju.

– Dug prema “Toplani” je 32.812 KM i to je dobro ako se uzme u obzir da škola ima oko 3.500 kvadrata i da nam je mjesečni račun za grijanje oko 11.000 KM. Škola je poslije poplava 2014. godine obnovljena i zadovoljena je energetska efikasnost, ali izmirenje dugova ide teško – kaže Gojković.

Direktor čelinačke OŠ “Miloš Dujić” Siniša Begović kaže da je najveći problem mali budžet i veličina škole.

– Iako je škola nova, sa novom stolarijom i demit fasadom, budžet nije dovoljan za plaćanje računa. Zauzima više od 5.500 kvadrata, pa nas grijanje godišnje košta blizu 60.000 KM – rekao je Begović i dodao da tokom hladnije zime račun doseže 12.000 KM, a njihov mjesečni budžet je oko 6.000 KM.

I direktor prijedorske OŠ “Branko Ćopić” Sanja Munjiza naglašava da novac namijenjen školama nije dovoljan da bi mogli plaćati sve račune.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da obaveze za materijalne troškove osnovnih škola izmiruju u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu.

– Na ime materijalnih troškova osnovnih škola u oktobru smo uplatili 1,23 miliona KM – rekli u ministarstvu i podsjetili da osnovnim školama novac na ime materijalnih troškove obezbjeđuju oni, dok za srednje škole to izdvaja lokalna zajednica u kojoj se škola nalazi.

Banjalučke škole bez dugova

U banjalučkoj “Toplani” navode da zagrijavaju prostorije osam osnovnih i isto toliko srednjih škola i ističu da nijedna od tih obrazovnih ustanova nema dugova prema njima.

– Među najvećim dužnicima našeg preduzeća su Studentski centar “Nikola Tesla”, Univerzitetski klinički centar RS, Univerzitetska biblioteka i Narodno pozorište RS, a škole koje su priključena na naš sistem ne duguju ništa – rekla je portparol “Toplane” Žaklina Mijatović i dodala da ovo preduzeće potražuje oko 29 miliona KM.

Glas Srpske