poplavljene skoleObnova poplavljene područne škole u Gomjenici kod Prijedora trebalo bi da počne sutra, najavila je danas direktor matične Osnovne škole /OŠ/ „Branko Ćopić“ Sanja Munjiza.

„UNDP je za izvođača radova odabrao banjalučko preduzeće `Međugorje`. U idealnim vremenskim uslovima škola bi mogla biti obnovljena do kraja ovog mjeseca, ali smo ostavili rezervni rok do kraja septembra“, rekla je Munjiza danas Srni.

U područnoj školi u Gomjenici šteta od poplave procijenjena je na 24.662,81 evra, ali će se objekat obnoviti u cjelosti, a ne samo poplavljeno prizemlje, budući da datira iz 1956. godine. Rekonstrukcija će obuhvatiti i standarde energetske efikasnosti, te će, uz matičnu školu, ovo biti druga školska zgrada u Prijedoru s tim standardima.

„Nama je ostala obaveza da nađemo dodatnih oko 15.000 KM kako bismo uveli centralno grijanje jer je nezamislivo da se renovirana zgrada nastavi zagrijavati pećima bubnjarama. Za pomoć u ovom dijelu posla obratićemo se potencijalnim donatorima koji imaju predviđena sredstva za projekte pomoći poplavljenima“, kazala je Munjiza.

Govoreći o početku školske godine, Munjiza je navela da se u matičnoj školskoj zgradi priprema prostor za prijem đaka iz gomjeničke područne škole za slučaj da se do 1. septembra tamo ne okončaju radovi

„Mi u matičnoj školi imamo 860 đaka i radimo u pet smjena. Područna škola ima 110 upisanih učenika i mi ovih dana izvodimo građevinske prepravke u matičnoj školi kako bismo mogli primiti i djecu iz Gomjenice dok god to bude bilo potrebno“, dodala je Munjiza.

Osim škole u Gomjenici, u Prijedoru je poplavljena i područna škola u Tukovima koja pripada matičnoj OŠ „Dositej Obradović“ i gdje je šteta procijenjena na 11.759,71 evra, ali, budući da je riječ o montažnom objektu, da ima pukotine po vertikali i horizontali i da je krov od materijala koji se više ne koristi za takve objekte, ta će se škola rušiti i iznova graditi, a ne obnavljati.

Iz UNDP-a Srni je ranije rečeno da bi radovi na školi u Gomjenici trebalo da počnu ove sedmice, dok će u Tukovima, gdje se radi novi objekat, radovi početi nakon koordinacije sa resornim ministartsvom i lokalnom zajednicom.

Učenici područnih odjeljenja osnovnih škola Tukovi i Gomjenica nastavu su nakon majskih poplava u Prijedoru pohađali u matičnim školama “Dositej Obradović” i “Branko Ćopić”, a troškove prevoza đaka snosila je gradska uprava.

Tekst – SRNA
Foto – www.prijedorgrad.org