ilustracija-homeland-securityAgenti američke Agencije za državnu sigurnost uhapsili su u ponedjeljak naveče u gradu Kalamazoo u državi Michigan Aleksandra Kneginjića (56), naturaliziranog državljanina SAD-a porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kneginić je, prema saopćenju ove policijske agencije, iznio lažne podatke kad je aplicirao za američko državljanstvo. Istražioci su naveli da je “iznio niz laži američkim imigracijskim vlastima dok je rješavao svoj izbjeglički status ili u konačnici status stalnog stanovnika”.

Preciznije, istražioci navode da je on tvrdio da je njegova žena po nacionalnosti Hrvatica i naglašavaju da je napustio BiH kako bi izbjegao suđenje. Kneginić je, prema tvrdnjama agenata, izostavio navesti činjenicu da je bio vojnik srpskih snaga u BiH tokom rata i da je bio optužen, uhapšen i suđen za ubistvo dva, kako se navodi, bošnjačka civila.

Kneginjić i još trojica vojnika optuženi da su 11. aprila 1994. godine “upali” u kuću bračnog para Rejhana (57) i Razije (58) Sikirić i ispalili u njih više metaka. Sikirići su živjeli u prijedorskom naselju Urije, a zajedno su pronađeni na lokalitetu Čejreci u Prijedoru i zajedno ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru u julu 2013.

Za ovo ubistvo osuđeni su Dušan Gagić (61) i Mladen Popović (45) iz Prijedora 2009. godine u banjalučkom Okružnom sudu na po deset godina zatvora po optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sa njima je bio optužen i Đoko Došen iz Prijedora koji je u međuvremenu preminuo.

Rejhana su, kako je navedeno u optužnici, ubili nanoseći mu više prostrelnih rana iz vatrenog oružja i ubodnih rana hladnim oružjem po vratu, grudnom košu i butini desne noge. Razija je ubijena hicima iz vatrenog oružja.

Međutim, ponovljeno suđenje Kneginjiću nije održano jer je on sa suprugom prije toga emigrirao u SAD i zatražio državljanstvo pri čemu je naveo da je riječ o “miješanom” bračnom paru. Američke vlasti su, kako je saopćeno, prvo dokazale da su i on i njegova supruga Jasna etnički Srbi.

Steve Francis, specijalni agent iz Detroita, naveo je da su slučajevi u kojima osobe lažu o svojoj prošlosti kako bi prevarili imigrantski sistem “najveći prioritet”.

– Kao agencija, ovi slučajevi se posebno istražuju i procesuiraju, posebno ako je u pitanju kršenje ljudskih prava – dodao je Francis.

Kneginjić se, ako mu se na sudu dokaže krivnja, suočava sa desetogodišnjom kaznom zatvora, oduzimanjem državljanstva i deportacijom u Bosnu i Hercegovinu.

faktor.ba