glas-skijanje-snijegLjubitelji zimskih sportova u Srpskoj sa nestrpljenjem iščekaju snježne pahulje, a niske temperature i vještački snijeg na stazama privukli su prve skijaše na olimpijsku ljepoticu Jahorinu.

Zimska turistička sezona je otvorena, a u ski-centrima ističu da zahvaljujući niskim temperaturama polako pale topove i prave vještački snijeg, da bi posjetiocima priredili pravu zimsku čaroliju. U Olimpijskom centru “Jahorina” kažu da je u funkciji šestosjed Skočine, a stazu prekriva oko 30 centimetara vještačkog snijega.

– Uslovi za skijanje na stazi Skočine su veoma dobri, a narednih dana očekujemo i snježne padavine koje će znatno popraviti situaciju – rekli su u Olimpijskom centru “Jahorina”, naglasivši da već ima skijaša na ovoj stazi.

Dodaju da je trenutno cijena ski-pasa 18 KM za odrasle i 15 KM za djecu.

– Cijena smještaja u hotelu “Bistrica” je 56 KM po osobi, a obuhvata noćenje sa doručkom – rekli su u OC “Jahorina”.

Podsjećaju da je od ove godine novina na Jahorini zabavni park “Ogorjelica” sa stazom dužine 30 metara sa plastičnom podlogom, na kojoj je moguće sankanje uz pomoć posebnih guma.

I predsjednik Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar” u Prijedoru Božo Grbić ističe da je na Kozari sve spremno za prve ski-spustove.

– Čim padne snijeg, počinje skijanje na Kozari. Uz ovakve vremenske uslove spremni smo za vještačko osnježavanje, tako da će staza dužine 600 metara uskoro biti u funkciji – rekao je Grbić.

Dodaje da cijene ski-pasa nisu mijenjali, te da one za odrasle iznose 15, a za djecu 10 maraka za cjelodnevno skijanje.

Direktor hotela “Hajdučke vode” na Borji Goran Periz kaže da skijanja biti neće dok prve pahulje ne prekriju planinu, jer nemaju mogućnost za vještačko osnježavanje staze.

– Bez obzira na to što uslova za skijanje još nema, posjeta je baš dobra ove godine, a rasprodali smo i sve aranžmane za Novu godinu – rekao je Periz i dodao da cijena smještaja iznosi od 36 do 66 maraka po osobi.

Vještački snijeg polako prekriva i staze na Vlašiću, a hotelijeri se nadaju da će sa dolaskom snježnih padavina doći i turisti, kojih je i lani u vrijeme novogodišnjih praznika bilo iz svih krajeva svijeta.

– I sada su kapaciteti poprilično popunjeni, a vjerujem da će se, kako zima odmiče, tražiti krevet više, kao što je to bio slučaj prethodnih godina – rekli su u hotelu “Vlašić”.

Ističu da se cijene hotelskog smještaja kreću između 58 i 108 KM po osobi. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da nas ledena kiša i slab snijeg očekuju oko 26. i 27. decembra, ali u vrlo malim količinama.

Obuka

U Planinarsko-skijaškom društvu “Ljubijski rudar” iz Prijedora kažu da zahvaljujući instruktorima skijanja imaju mogućnost obuke mališana.

– Dogovorili smo sa preduzećem “Arselor Mital” posjetu 20 djece zaposlenih, koji će za četiri dana boravka na Kozari proći obuku skijanja – rekao je Božo Grbić.

Dnevne cijene ski-pasa
Jahorina
18 KM za odrasle
15 KM za djecu
Kozara
15 KM za odrasle
10 KM za djecu

Glas Srpske