prijedorgradorg-borba-protiv-korupcije-1Radna grupa za izradu Plana borba protiv korupcije u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, odnosno ustanovama, održala je sastanak u prostorijama Gradske uprave Prijedor radi utvrđivanja Strateškog plana za period od 2017-2020.

Ovaj projekat finansira Svjetska Banka a provodi Proffs Consulting u saradnji sa službenicima Graske uprave Prjedor, gdje se posebno uključuje operativni tim koji je po završetku prve faze projekta i izradio verziju Nacrta.

U izradi ove verzije učestvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je svojim sugestijama usmjerio strateške ciljeve kako bi se smanjila mogućnost rizika korupcije u Gradskoj upravi.

Četiri strateška cilja su:
-Unaprijediti sistem unutrašnje organizacije gradske uprave i uspostaviti moderan i funkcionalan sistem upravljanja ljudskim resursima.
-Unaprijediti etičku infrastrukturu gradske uprave
-Povećati transparentnost i efikasnost gradske uprave
-Unaprijediti sistem odgovornosti

prijedorgradorg-borba-protiv-korupcije-2U narednom periodu biće izrađen Operativni plan realizacije definisanih aktivnosti, odnosno projekata.

U ovaj projekat trenutno su uključeni samo Grad Prijedor u Republici Srpskoj i Tuzla u Federaciji BiH, koji su ocijenjeni od strane Svjetske banke kao gradovi koji imaju kapacitete da realizuju zadate aktivnosti i unaprijede transparentnost, te tako izgrade i veće povjerenje građana prema radu, te omoguće viši nivo saradnje sa svim korisnicima usluga gradske uprave.

Prijedorgrad.org