blic-djokic-1“Mital” je sada spreman da svoju ponudu za kupovinu RŽR “Ljubija” podigne na 60 miliona KM i izjednači je sa ponuđačem “Izraeli investment grupa”.

Ministar industije, energetike i rudarstva RS u intervjuu za “EuroBlic” kaže da je “Mital”, podstaknut konkurencijom, spreman da ponudi više, zbog čega se mora naći način da se to formalno sprovede u proceduri.

– “Mital” je u prvoj ponudi nudio 29 miliona KM, a sada je i njihova ponuda udvostručena. U proteklih 12 godina “Mital” je poslovao kao monopolista, a ovaj postupak prodaje je podstakao konkurenciju, što je i bio cilj Vlade RS. Teško je doneti odluku o tome kome ćemo prodati akcije, ali će uskoro i to biti odlučeno. Imamo aktivne konsultacije i sa jednim i drugim partnerom. Izabraćemo ponudu koja je u najboljem interesu za Srpsku, jer ne želim da budem učesnik bilo kakve aktivnosti koja može biti sporna bilo kome – rekao je Đokić.

blic-djokic-2Da li je DNS i dalje protiv prodaje rudnika Izraelcima?

Razumem da su oni više povezani sa “Mitalom”, jer je na području Prijedora DNS politički razvijen. Međutim, naravno da pogled jedne stranke na posebno važno privredno pitanje ne treba da bude isključiv, nego treba da bude u duhu opšte potrebe i opšteg interesa. Nadam se da ćemo imati razumevanja koja neće blokirati proces. Niko ne može biti unapred favorizovan. Apsolutno sam protiv toga da bilo ko ima monopol. Tako je i “Mital” prihvatio da se menja jer je osetio jak uticaj konkurencije.

Može li se u “Kosmosu”, sačuvati proizvodnja i izbeći stečaj?

“Kosmos” postaje sve uspešniji i bliži se konačnom cilju koji želimo da postignemo ovim programom restrukturiranja. Vlada je usvojila plan restrukturiranja, nedavno smo dali saglasnost i na dopunu tog plana koji sada sud treba da odobri. “Kosmos” ima 16 miliona KM dugovanja prema fondovima I zaposlenima, a prema tom planu će u narednom periodu biti izvršene sve te obaveze. Po okončanju ovog predstečajnog postupka, koji očekujemo da će biti početkom januara “Kosmos” će se vratiti u normalan režim rada i početi sa redovnom isplatom plata u punom iznosu. Očekujemo da ćemo i ovo preduzeće izvući iz krize.

rzr-ljubija-cijepanje-na-2-firme“Famos” je sa partnerima iz Nemačke formirao zajedničko preduzeće „Mofas“. Kakvo je tamo stanje i koliko je to važno pitanje za opštinu Istočno Novo Sarajevo?

Formiranjem “Mofasa” sa inostranim partnerom uspeli smo da pronađemo najoptimalnije rešenje za nekadašnji “Famos”, gde Vlada ima udeo u kapitalu od 49 odsto. Na taj način smo omogućili da se održi kontinuitet u proizvodnji, koja je bila skoro prekinuta. Uspeli smo obezbediti da 96 radnika iz “Famosa” pređe u “Mofas”, koji sada zapošljava 100 ljudi, a u planu za sledeću godinu je i novo zapošljavanje i povećanje obima i vrednosti proizvodnje.

Kakvi su poslovni rezultati “Alumine”, koliko je radnika sada tamo zaposleno?

“Alumina” je u prošloj godini ostvarila prihod od 218 miliona KM, a očekujemo da će i finansijski rezultat za 2016. godinu biti još bolji. Kada se krenulo u ovaj projekat, pre nekoliko godina, nakon što je propao porojekat sa Litvancima koji su naneli ogromnu štetu i “Alumini” i privredi RS, bilo je oko 800 radnika zaposleno, a danas ih ima 1.240, sa tendencijom da će taj broj biti uvećan. Alumina će imati novu veliku investiciju nakon čega će proširiti poslovni kapacitet i proizvoditi komponente koje smo ranije nabavljali na drugim tržištima, što je značajno unapređenje. Ostaje pitanje spora koje se vezuje za stečajni postupak “Birča” koji je u toku, i nadam se da ćemo postići rešenja koja neće ugroziti poslovanje “Alumine” ni interese RS.

Izabrani ste za najministra, a dobitnik ste i prestižnog priznanja Kapetan Miša Anastasijević. Koliko Vam znače ta priznanja?

Cenim sva priznanja pa, naravno, i ovo priznanje, ali ona predstavljaju i znak odgovornosti ali i obaveze da nastavim još više da radim i zajedno sa svojim saradnicima da stvaram nove rezulate. Svako priznanje je znak saradnje sa saradnicima, tako da je ovo priznanje i za mene ali i sve zaposlene u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

EuroBlic