sabrina-pilipovicSabrina Pilipović (27), diplomirani sanitarni inžinjer iz Donje Ljubije kod Prijedora, svojevremeno student generacije na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru, dok čeka posao u struci, volontira i pomaže drugima. Osnovala je i Udruženje „Ljubija u srcu“, preko kojeg je nedavno za sedam siromašnih studenata osigurala jednokratne stipendije.

– Studentima je pomoć uvijek dobrodošla. Stipendija će biti još, jer su prijatelji iz Amerike koji su osigurali ove prve raspoloženi da nam i dalje pomažu – kaže Pilipović i dodaje da je na Birou rada od oktobra 2011. godine.

Priča da je uspjela da odradi tek sedam mjeseci volonterskog staža u Domu zdravlja i na Institutu za zaštitu zdravlja u Banjoj Luci. Za stručni ispit treba joj još pet mjeseci pripravničkog u prijedorskoj gradskoj administraciji. Kaže da je njena pozicija sad „ni tamo ni ovamo“.

ljubija-u-srcu-stipendije-za-studente-1– Kad sam studirala, borila se za prosjek, za to da budem najbolja u generaciji, nisam vjerovala da će to ići tako teško. Znala sam da će traganje za poslom potrajati, ali baš ovoliko… Neke moje kolege uspjele su se zaposliti, njih dvoje položili su i stručni ispit, mada su poslije mene završili. Kako su to uspjeli, ne znam, ne želim nikoga prozivati, ali želim svoj komad hljeba – kaže Pilipović, koja je na čekanje stavila i raniju mogućnost da posao traži negdje u Njemačkoj.

Zato što novca za novi kurs jezika trenutno nema, pošto tanki viškovi iz kućnog budžeta odlaze na školovanje mlađe sestre.

Tako ovom ljubijskom studentu generacije preostaje jedino volontiranje i human rad. Ako ništa drugo, vrijeme brže prođe u varošici, u kojoj je najgore biti mlad i nezaposlen.

ljubija-u-srcu-stipendije-za-studente-3Uređenje parka i puta

– U planu imamo uređenje parka, dijela puta u blizini škole, pomoć za starije mještane koji nemaju primanja… Jer to je naša „Ljubija u srcu“, u kojoj nam od srca i značajno pomaže poznati ljubijski humanitarac Ahmet Rešidović – kaže Pilipović.

Tekst – Dnevni avaz
Foto – Ahmed Rešidović
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com