cjbpd-jesen-2016-3U periodu 9-11. decembra 2016.godine, policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su proveli akciju „Pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača“.

Tokom provođenja akcije na području CJB Prijedor ukupno je kontrolisano 935 učesnika u saobraćaju, a zbog uočenih prekršaja nedozvoljene brzine kretanja, izdavanjem prekršajnog naloga na licu mjesta, sankcionisano je 622 vozača, odnosno 66,52% od ukupno kontrolisanih.

Zbog prekršaja prekoračenja brzine kretanja sankcionisano je 312 vozača, a pored novčane kazne, zaštitne mjere upravljanja motornim vozilom izrečene su za 48 vozača ili 15,38% od ukupnog broja sankcionisanih.

Za 4 vozača koja su sankcionisana zbog prekoračenja brzine preko 50km/h izrečene su novčane kazne u iznosu od 400,00 KM, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 2 mjeseca i dva kaznena boda.

Najveće evidentirano prekoračenje brzine je slučaj kada je vozač u Novom Gradu vozio brzinom od 108km/h, u naseljenom mjestu gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 50km/h.

Iz saobraćaja je isključeno 65 vozača zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola iznad zakonom određene količine alkohola u organizmu, od čega je 23 zadržano lišenjem slobode.

U toku akcije ukupno je alkotestirano 394 učesnika u saobraćaju, a koncetracija alkohola u organizmu iznad zakonom dozvoljene je utvrđena za 64 vozača, a jedan vozač je odbio alkotestiranje.

Centar javne bezbjednosti Prijedor povodom predstojećih praznika apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, naročito ona koja se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila, te da ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com