vece domace kuhinje (2)Najljepše uređen štand na gastro prezentaciji “Veče domaće kuhinje”, koja je večeras održana na malom gradskom trgu u Prijedoru, imalo je Udruženje “Neven” koje je ujedno imalo i najoriginalniju gastro ponudu na ovoj manifestaciji.

Vesna Berić, predsjednik ovog udruženja koje okuplja djecu i omladinu sa posebnim potrebama, zahvalila je na pobjedničkom peharu, ističući da je još značajnije što je ovim priznanjem prepoznat rad članova ovog udruženja.

“Željeli smo da se, budući da nam je ovo prvo učešće na ovoj manifestaciji, da se predstavimo na originalan način, tako da su se na naša dva štanda našla jela i domaće, ali i kuhinje mnogih naroda koji žive na ovim prostorima, a budući da smo nagrađeni, trud naših članova se isplatio”, rekla je Berićeva.

Manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao da grad podržava ovakvu manifestaciju kao vid promocije gastro ponude koja je veoma bitna za razvoj turizma.

vece domace kuhinje (1)“Prijedorčani su nadaleko poznati kao dobri domaćini, a to se večerašom ponudom jela sa domaće trpeze još jednom dokazalo”, rekao je Đaković.

Direktor Turističke organizacije Prijedora Amira Ganić potvrdila je da je cilj ove manifestacije prezentacija tradicionalnih jela naroda Potkozarja.

“Na šestoj gastro prezentaciji učestvovalo je 18 izlagača koji su svoje proizvode predstavili na 15 štandova. Svi učesnici dobili su jednak novčani iznos za nabavku namirnica, a novina je što su najbolju gastro prezentaciju, umjesto komisije, izabrali sami izlagači”, rekla je Ganićeva.

Nakon razgledanja štandova, mnogobrojni Prijedorčani mogli su da degustiraju pripremljene slatke i slane specijalitete kako domaće tako i češke, slovenačke i ukrajinske kuhinje, te da probaju i voćne napitke i rakije domaćih proivođača.

Organizator ove gastro prezentacije, koja je dio manifesatcije “Kulturno ljeto Prijedor 2014”, je Turistička organizacija grada Prijedora, a pokrovitelj grad Prijedor.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić
vece domace kuhinje (3) vece domace kuhinje (4) vece domace kuhinje (5)