blic-mirko-celica-1Mirko Čelica (66) iz Prijedora je tokom proteklih 47 godina 107 puta darovao krv.

Dao je više od 40 litra krvi, koja je spasila živote mnogih bolesnika. Dobro se seća dana kada se njegovo ime našlo prvi put na spisku dobrovoljnih davalaca. Bio je to septembar daleke 1968. godine.

– Tada sam imao 18 godina i školovao se za rudarskog mehaničara u Ljubiji. Za učenike zanata organizovana je akcija darivanja krvi i mnogo se nas odazvalo, jer je to značilo da smo odrasli ljudi, da vredimo nešto i doprinosimo društvu – priča Čelica.

Kaže da je taj dan bio prekretnica u njegovom životu, jer je zbog prijatnog osećaja zbog pomaganja drugima, nastavio da čini ovo humano delo. Ističe da je to radio svaka tri meseca i da ga lekari nikada nisu vratili sa transfuzije, jer je uvek imao dobre nalaze.

– Nikada nisam pušio, niti pio, samo sam u retkim svečanim prilikama, uz društvo popio poneko alkoholno piće – dodaje Čelica.

blic-mirko-celica-2Kaže da je, osim redovnog darivanja krvi na Dan rudara, dragocenu tešnost davao najčešće na pozive ljudi.

– Bilo je brojnih hitnih slučajeva. Jednom sam iz radionice i u radnom odelu otišao u Banjaluku da dam krv za devojku čiji me otac zvao – priseća se Čelica.

Retko se desi da za istu osobu dobrovoljni davaoci daju više puta krv, ali Čelica je u svojoj dugoj humanoj misiji, čak tri puta dao krv za istu ženu.

Često je na pozive ljudi i odlagao davanje krvi kako bi sačekao njihov termin operacija. Nikada nijedan poziv nije odbio, a u korist svima koji su zatrebali njegovu krv ide i činjenica da je njegova krvna grupa „0“ tako da su je svi mogli primiti.

U prijedorskom Crvenom krstu kažu da je Čelicin doprinos veliki i dodaju da se Prijedor može pohvaliti sa mnogo onih koji su višestruki davaoci krvi.

Sekretar CK, Zoran Veselinović, ističe da u ovom gradu ima između 2.500 i 3.000 dobrovoljnih davalaca krvi, što zadovoljava standarde da bi to trebalo da bude tri odsto ukupnog broja stanovnika.

– Veoma je značajna akcija Moje prvo darivanje krvi, koju organizujemo svake godine u srednjim školama. Prijavi se oko 200 srednjoškolaca, što pokazuje da je naša omladina zdrava – tvrdi Veselinović.

Čekao unuku i darovao krv

Na dan kada je čekao rođenje unuke Mirko Čelica davao je krv. Dok je ćerka bila u operacionoj sali zbog carskog reza, on je bio u prijedorskoj bolnici, ali na transfuziji. Kaže da ni tada nije mogao odbiti poziv žene koja je tražila krv, a zbog toga porodice primaoca krvi osećaju zahvalnost prema njemu do kraja života.

EuroBlic