vodovod-radoviGradnja vodovodnog sistema Crno vrelo uskoro bi trebalo da bude nastavljena i zahvaljujući tome oko 13.000 domaćinstava u Banjaluci i Prijedoru imaće kvalitetno snabdijevanje vodom.

Ovo su poručili gradonačelnici Prijedora i Banjaluke Milenko Đaković i Igor Radojičić, koji su poslije sastanka u Prijedoru najavili deblokadu zajedničkog projekta izvorišta Crno vrelo.

Đaković je istakao da je riječ o projektu koji je blokiran 2012. godine kada se pojavio nepredviđeni dio objekata koji je trebalo da bude izgrađen, a problem je bio nedostatak novca.

– U međuvremenu su se naši prethodnici dogovorili da projekat bude nastavljen. Obezbijeđen je novac, obavljena arbitraža i napravljen aneks ugovora. Za Banjaluku je Vlada RS obezbijedila oko dva miliona KM, a za Prijedor 1,31 milion KM, tako da smo se sada dogovorili o operativnim stvarima za nastavak projekta za koji očekujemo da će vrlo brzo biti završen – potvrdio je Đaković.

On je podsjetio da će Banjaluka koristiti 60 odsto izvorišta, a Prijedor 40 odsto.

– Prijedor prednjači u dijelu sekundarne mreže koja je već završena na području sela oko Omarske. Dok završimo ovaj zajednički dio projekta, naša sela će dobiti vodu, a Banjaluka će morati obezbijediti novac za završetak njihovog dijela cjevovoda – dodao je Đaković.

Radojičić je rekao da grad Banjaluka u budžetu za ovu godinu ima planiranih dva miliona maraka iz programa kapitalnih investicija koje treba da doznači Vlada RS.

– Imamo obećanja da će ovaj novac biti doznačen još u toku ove godine i čim bude operativan nastavićemo sa radovima koji su izuzetno važni za veći dio naselja u Banjaluci i dio naselja u Prijedoru – rekao je Radojičić.

On je naveo da bi ovim bila završena primarna mreža.

– Grad Banjaluka bi dalje morao nastaviti razvoj sekundarne i tercijarne mreže. Grad Prijedor je tu nešto više uradio, ali za nas je u ovom trenutku važno da što prije bude nastavljena izgradnja primarnog vodovoda i da ovaj kapitalni projekat u oba grada bude što prije završen – dodao je Radojičić.

On je napomenuo da je njegova posjeta Prijedoru bila prva zvanična posjeta van Banjaluke, što, kako je rekao, svjedoči o značaju saradnje dva susjedna grada.

Stanovnici oba grada s nestrpljenjem očekuju realizaciju projekta, jer upravo to znači kraj decenijskim mukama sa snabdijevanjem vodom.

Projekat

Projekat regionalnog vodovodnog sistema Crno vrelo koncipiran je kao moderan sistem snabdijevanja vodom sa primjenom evropskih standarda i dostignuća.

Projekat je podijeljen u tri dijela, a njegova vrijednost je oko 11 miliona maraka. Do sada je uloženo 6,73 miliona maraka, a za završetak projekta je potrebno još 3,47 miliona.

Ko će dobiti vodu
Prijedorska naselja (4.000 domaćinstava)
Jelićka, Gradina, Marićka, Niševići, Omarska, Kevljani, Petrov Gaj, Kamičani, Donja Lamovita, Bistrica i Krivaja
Banjalučka naselja (9.000 domaćinstava)
Borkovići, Gornja Piskavica, Bronzani Majdan, Slavićka, Bistrica i Radosavska

Koliko će teritorije obuhvatiti izvorište Crno vrelo
Banjaluka 60 odsto
Prijedor 40 odsto

Glas Srpske