elta-studenti-rudarskog-fakulteta-posjeta-1Studenti u profesori Rudarskog fakulteta iz Prijedora posjetili su proteklog petka rudnik u Omarskoj.

Oni su imali priliku da na terenu saznaju nešto više o rudarenju.

Ovakve posjete za njih imaju veliki značaj, jer im omogućavaju da se na odgovarajući način upoznaju sa poslovima koje će raditi u budućnosti.

-Najviše mi se sviđa upravo ta mehanizacija i specifičnost tog posla – rekao je Nenad Stojančić, student Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

-Došli smo ovdje da vidimo kako rade bageri i kako se radi miniranje i da se uputimo u buduću struku. Upisala sam to, jer me zanima – kaže Verjana Kordić, studentkinja ovog fakulteta.

elta-studenti-rudarskog-fakulteta-posjeta-2Rudarstvo je kompleksna oblast i zato je za studente veoma važna praktična nastava, smatra Aleksej Milošević docent na prijedorskom Rudarskom fakultetu. Tvrdi da se ovakve posjete često organizuju.

-Ne možete pronaći neko novo ležište, a da ne znate kako je nastalo ono gdje radite i zbog toga je geologija važna. Morate znati kako je nešto nastalo na jednom mjestu, da biste te iste uslove mogli potražiti na nekom drugom mjestu. Radimo na tome dugo – rekao je Milošević.

Posjeta rudniku „Omarska“ upriličena je povodom obilježavanja 100 godina postojanja Rudnika željezne rude „Ljubija“.

Taj jubilej biće obilježen i brojnim drugim sadržajima.

ELTA TV