bunar-premijera-2U Narodnom pozorištu Republike Srpske u četvrtak 15. decembra gostuje Pozorište Prijedor sa predstavom „Bunar”.

Predstava “Bunar” je rađena po tekstu Radmile Smiljanić, a režiser je Darko Cvijetić.

“Bunar” je priča o povratniku iz rata, borcu Vojske Republike Srpske, gdje se uobičajeno složen trokut majke, sina i snahe dodatno usložnjava time što je Miloš oženjen Bošnjakinjom.

Od Homerovog Odiseja do Miloša u ovoj predstavi priča je ista – o traumi onog koji se vraća iz rata u sredinu koja će ga prihvatiti manje ili više. Prema riječima reditelja, “tekst je napisan prije petnaestak godina, ali tek sad funkcioniše najbolje”.

Prema Cvijetićevim riječima, mržnja je usađena u kodu i njihovo dijete bilo bi plod mješovitog braka što, kako kaže lik majke, nije problem u miru, ali “dođe tako situacija kad to više nije svejedno, pa ti vidi”.

“Јezik u predstavi je vrlo zanimljiv i koloritan. Autorka je tekst pisala po istinitim događajima iz svoga povratničkog sela, srpskog povratničkog sela”, dodao je Cvijetić.

Lik majke igra Zlata Kogelnik, njenog sina Miloša, Srđan Knjeginjić, snahu Јasminu, Sabina Halilović, Smilju, Mirela Predojević i vrača Dean Batoz.

Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni NPRS sa početkom u 20.00 časova.

RTRS