rtrs-prekvalifikacijom-do-poslaU okviru prekvalifikacije odraslih, u prijedorskom Srednjoškolskom centru najtraženije zanimanje je medicinski tehničar.

Mnogi su zainteresovani za ovu prekvalifikaciju, prije svega, jer je ovo zvanje traženo i dobro plaćeno u inostranstvu.

Umjesto da čekaju posao na Birou, brojni ekonomisti, veterinari, gimnazijalci, ali i građani brojnih drugih profesija, pokušavaju do radnog mjesta doći putem prekvalifikacije.

U prijedorskom Srednjoškolskom centru već pet godina obavlja se prekvalifikacija odraslih za zanimanje medicinskog tehničara. Pri upisu je gužva, jer je ovaj kadar posebno tražen i dobro plaćen u inostranstvu.
Polaznici svih struka i generacija stižu iz cijele regije, ali i susjedne Hrvatske.

– Nisam lijena, zaintrigiralo me je da “kradem znanje” i postanem medicinska sestra. Željela bih da ostanem ovdje u Prijedoru i da dobijem posao medicinske sestre – kaže Tanja Šiljegović.

Miloš Abdulaj je završio Gimnaziju, ali kaže da je teško pronaći posao, te da se s toga odlučio na prekvalifikaciju.

– Meni je bitno da radim, mlad sam, sposoban i treba mi posao – kaže Miloš.

Većina polaznika ima isti cilj – zaposliti se kao njegovatelj u domovima za stara lica u inostranstvu. Za ovo zanimanje, početna plata na zapadu je oko 1.500 evra, a iskustvo je potvrdilo da su se domaći kadrovi pokazali kao izuzetni radnici.

– Većina ima neki posao dogovoren u zapadnim zemljama- Austriji, Holandiji, nekoj od sjevernoevropskih zemalja, pa čak i u Sloveniji. Imam povratnu informaciju da su se naši učenici tamo jako dobro snašli – kaže Milenko Kosić, direktor Srednjoškolskog centra.

Prekvalifikacija za medicinskog tehničara traje 13 mjeseci i košta oko 2.700 KM. Do sada je za ovo zanimanje prekvalifikovano oko 120 polaznika.

RTRS