poreski-inspektori-zapecatili-prijedorske-kafice-1Ovog vikenda tri popularna prijedorska ugostiteljska objekta ostala su bez gostiju. Trake Poreske uprave sa vrata Balkana, Downtowna i Intermezza, neće se skidati 15 dana, odluka je Poreske uprave RS.

U rešenjima koja su postavljena na vratima ovih ugostiteljskih objekata jasno se vidi da su kršeni članovi Zakona o fiskalnim kasama, tačnije nisu izdavani fiskalni računi.

Od konobara saznajemo da su posao obavila dva inspektora Poreske uprave RS koji su došli iz Banjaluke. Tako nam je jedan konobar ispričao da im gosti iz Banjaluke nisu bili sumnjivi, jer lokalne isnpektore PU RS iz Područnog centar Prijedor već dobro poznaju, tako da bi im sigurno uz kafu servirali i račune. Međutim, inspektori Banjalučani, otkriva nam konobar, bili su obučeni u dukseve i imali kape na glavama.

Dok je jedan naručio kafu u popularnom Balkanu, drugi je to isto uradio u Downtownu. Međutim, ni jedan ni drugi nisu uz kafu dobili Zakonom propisan račun.

poreski-inspektori-zapecatili-prijedorske-kafice-2Usledio je razgovor sa zaposlenima i stavljanje pečata na vrata. Nakon toga, kažu, otišli su i u Intermeco zajedno čija su vrata takođe zapečatili zbog istog slučaja.

Pored novčane kazne, vlasnici će zbog neizdavanja fiskalnih računa, osetiti i posledice praznih lokala koje ne smeju otvoriti do 22. decembra.

U razgovoru sa bivšim konobarima, koji su radili u brojnim ugostiteljskim objektima Prijedora, saznajemo da je ista situacija u svim lokalima kada je upitanju izadavanje fiskalnih računa.

– U večini kafića izdaje se oko 50 odsto računa, dok ostalo ne ide preko fiskalne kase, ima kafića gde se prikazuje samo oko 20 odsto prometa preko fiskalne kase – tvrdi bivši prijedorski konobar.

U Prijedoru su zbog neizdavanja fiskalnih računa letos bili zatvoreni kafiući Global i Vremeplov, takođe u centru grada. Iako je Zakon o fiskalnim kasama stupio na snagu u januaru 2008. godine, svedoci smo da on nije zaživeo u praksi.

EuroBlic

poreski-inspektori-zapecatili-prijedorske-kafice-3 poreski-inspektori-zapecatili-prijedorske-kafice-4 blic-poreski-inspektori-zatvorili-kafice