skok-preko-koze-2016-1Sedmi “Skok preko kože”, manifestacija povodom Dana rudara-Svete Varvare, održan je danas u organizaciji Rudarskog fakulteta u Prijedoru, a brucoši su na ovaj način simbolično primljeni u rudarsku profesiju.

“Manifestacija `Skok preko kože` organizuje se još od sedmog vijeka. Rudari su nekada preskakali preko okna, a mi danas to radimo simbolično, preko kože. Rudarstvo je perspektivna profesija sa kojom možemo lakše da dobijemo posao”, rekao je student prve godine Mlađen Dragić.

Prvi dio programa manifestacije jeste potraga za bruc-majorom, koji je student sa više godine studija. On se krije od brucoša koji ga traže po gradskim kafanama, a riječ je o stogodišnjoj tradiciji koja predstavlja atrakciju i zaštitini znak Rudarskog fakulteta i grada Prijedora.

Ove godine, titulu bruc-majora ponio je Duško Torbica.

skok-preko-koze-2016-2“Bruc-major krije se od brucoša jer ne želi da mu `pokvare ugled`, a kada ga pronađu, nakon velikog ubjeđivanja, pristaje da ih odvede do mjesta gdje će `skokom preko kože`, koja simbolizuje rudarsko okno, potvrditi svoj poziv”, kaže Torbica.

On je dodao da mu je bila čast da baš on, kao stariji kolega, uvede studente prve i druge godine u ovu časnu profesiju.

Finalna manifestacija skoka preko kože održana je večeras u Pozorištu Prijedor.

Dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić istakao je da se na ovaj način mladi studenti rudarstva simbolično primaju u rudarsku struku.

skok-preko-koze-2016-3On je potvrdio da je ove godine upisano 17 brucoša u 20. generaciju studenata na Rudarskom fakultetu.

“Interesovanja za studiranje na ovom fakultetu ima i mislim da ćemo uspjeti da obezbijedimo kvalitetan kadar za rukovođenje našim rudnicima”, naveo je Malbašić.

Prodekan za nastavu Jovo Miljanović najavio je otvaranje drugog studijskog programa.

“Činjenica je da je upisano manje studenata nego što smo tražili, ali nadamo se da će dogodine da ih bude više. Naime, već imamo akreditovan i odobren studijski program `Geološko inženjerstvo` koji će početi s radom iduće godine” rekao je Miljanović.

Manifestacija “Skok preko kože” organizuje se u Prijedoru bijenalno od 2004. godine.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

skok-preko-koze-2016-4 skok-preko-koze-2016-5 skok-preko-koze-2016-6 skok-preko-koze-2016-7 skok-preko-koze-2016-8 skok-preko-koze-2016-9 skok-preko-koze-2016-10 skok-preko-koze-2016-11