nevena-lukac-izbor-sportiste-rs-glas-srpske-3Među kandidatima za tradicionalnu 62.akciju Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske potpuno zasluženo našla se i Nevena Lukač, članica Ženskog rukometnog kluba „Mira“ iz Prijedora.

I sa 27 godina među glavnim uzdanicama je ekipe trenera Ljubice Ivetić, još neprelazna u odbrani, kao organizator igre, ali spremna da kada je to potrebno preuzme odgovornost i svojim golovima donese odlučujuću prednost i pobjedu djevojkama iz grada na Sani.

-Posljednjih sezona jedini smo klub iz Republike Srpske, koji konstantno postiže uspjehe u Premijer ligi BiH i to sa većim dijelom sopstvenim igračkim kadrom. Prošlu sezonu okončale smo na trećem mjestu, izborile nastup u Evropi, a peti put zaredom osvojile smo Kup RS. Prvi dio u ovom prvenstvu zavšićemo na drugoj poziciji, borićemo se za sam vrh, a na osnovu trećeg mjesta u Kupu BiH na proljeće u ovom takmičenju igraćemo direktno u četvrtfinalu – priča Lukač.

nevena-lukac-izbor-sportiste-rs-glas-srpske-1Nena, kako je oslovljavaju saigračice, na terenu je gotovo dvije decenije, tačnije 19 godina.

Iako je kao djevojčica počela da se bavi tekvondoom i karateom, od svoje osme godine (1997) je u školi rukometa „Pjegice“.

Nije ni čudo, jer njen otac, Nebojša Bogdanović bio je svojevremeno rukometaš „Bosnamontaže“, a od samog početka vidjelo se da, iako nije snažne konstitucije, u igri „grize“, nekada na lijevom krilu a danas na poziciji jednog od bekova.

-Imala sam za sve ovo vrijeme pauzu od tri godine zbog trudnoće i dva porođaja, vraćala sam se čim su djeca imala po pola godine. U sezoni 2013/14, kada nisam učestvovala u osvajanju „duple krune“, rodio se sin Aleksej. Kćerka Nikolija, koja će januara napuniti sedam godina, već je zavoljela rukometnu loptu, a istakla bih podršku supruga Gorana, koji ima razumijevanja za treninge i odsustva na putovanjima i veliki mi je oslonac. Naravno i obje bake, jer su spremne da čuvaju djecu naizmjenično, često su i na tribinama. Iako mi ponekad snaga ponestane, presudna je velika volja u igri – nastavlja Nevena.

nevena-lukac-izbor-sportiste-rs-glas-srpske-2Da i dalje traje, presudna je velika ljubav prema rukometu i dok god bude mogla da igra, ne namjerava da stavi tačku na bogatu karijeru.

Drago joj je što je ove godine „Mira“ prvi put nastupila u Čelendž kupu, mada je bilo teško suprotstaviti se rivalu u Holandiji, ekipi „Virto Kvintusa“.

Žali za odsustvom na međunarodnoj sceni, kako svog kluba, koji je to pravo ostvarivao godinama unazad na osnovu titula i plasmana na tabeli, tako i na reprezentativnom planu.

-Teško je mnogim rukometašicama da imaju motiva, s obzirom da nema seniorske reprezentacije BiH još od 2007.godine. Tada sam za nju igrala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Litvaniji i bilo joj je to posljednje okupljanje. Prethodno bila sam u kadetskoj selekciji, ali zbog povrede nisam išla u Rumuniju. Šteta je što ženski rukomet nema adekvatnu pomoć, ali u svakom slučaju sport je nešto najljepše što bih preporučila mladima i generacijama koje dolaze – zaključila je Nevena Lukač.

nevena-lukac-izbor-sportiste-rs-glas-srpske-4PRVI PUT U PRESTIŽNOJ ANKETI „GLASA SRPSKE“

Uzorna sportistkinja završila je i Ekonomski fakultet, a jednu sezonu (2008/2009) branila je, kao pozajmljena igračica, boje prvoligaša Republike Srpske „Mladosti“ iz Banjaluke.

Zahvalila se Rukometnom savezu Republike Srpske što se baš njeno ime ove godine našlo na listi.

-Čast mi je da sam u prestižnoj anketi „Glasa Srpske“ prva rukometašica „Mire“, koja je dobila takvo priznanje. Mnogo mi znači kao nagrada za trud za sve godine provedene na terenu i rezultate. Ujedno je i satisfakcija i doživljavam ga i kao nagradu za one igračice koje su zaslužile da se, možda prije mene nađu u izboru, ali i za sve sadašnje klupske drugarice. Ipak je rukomet kolektivni sport i samo zajedničkim snagama mogu se ostvariti vrijedni dometi – istakla je Lukač.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

nevena-lukac-izbor-sportiste-rs