sipa-hapsenje-ilustracijaOštra reagovanja iz prijedorske Boračke organizacije povodom jutrošnjeg hapšenja osmorice Prijedorčana, optuženih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom u mjestima Miska Glava i Ljubija.

Kako navode iz ove organizacije, neprihvatljivo je da većina Srba sa područja Prijedora koji su nosili oružje u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu strahuju da će biti procesuirani za ratne zločine.

Ponašanju Suda Bosne i Hercegovine za ratne zločine mora se stati na kraj, a u tome je neophodna podrška nadležnih institucija Srpske – stav je prijedorskih boraca.

“Ovo prevazilazi svaku mjeru i mislim da Vlada RS treba da formira kancelariju za odbranu procesuiranih ljudi iz redova vojske Republike Srpske”, izjavio je Zoran Predojević, predsjednih Boračke organizacije Prijedor.

Na području Prijedora i okoline rano jutros je uhapšeno osam lica osumnjičenih za ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u ljeto 1992. godine.

Uhapšeni su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Marinko Praštalo, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo Vukić i Milan Vukić.

Njih su po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, a na više lokacija koje koriste vrše se pretresi.

U saopštenju je navedeno da su uhapšeni osumnjičeni da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije krajem jula 1992. godine učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo 15 maloljetnih lica, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga zatočeni u domu kulture i obližnjem stadionu gdje su tri dana mučeni.

Iz Tužilaštva navode da je tokom zatočenja izdvojeno i ubijeno između 10 do 15 lica, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije, gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina, navodi se u saopštenju.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak jedan i Redak dva, a 10 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića kamen 2016. godine, dodaju iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Sipe osumnjičene će nakon lišenja slobode predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

RTRS/Srna/RTV Prijedor