100-nasih-godina-plakatU Prijedoru sutra počinju završne svečanosti obilježavanja 100 godina rudarstva koje zajednički organizuju “Arselor Mital Prijedor” i Rudnici željezne rude “LJubija” uz podršku grada Prijedora i Vlade Republike Srpske.

Za sutra je najavljena tradicionalna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi radnika rudnika, a za petak, 9. decembra, posjeta studenata i profesora Rudarskog fakulteta Prijedor rudniku Omarska i obilježavanje 10 godina Programa ulaganja u lokalnu zajednicu.

Posredstvom ovog programa od 2004. godine do danas kompanija “Arselor Mital Prijedor” uložila je više od 3,5 miliona KM i više od 9.000 volonterskih sati kroz 310 projekata iz raznih oblasti koji su obuhvatili oko 82.000 korisnika.

Za subotu, 10. decembra, zakazani su parastos na spomen-kompleksu i koncert kulturno-umjetničkih društava.

Dan kasnije biće održani druženje penzionera rudnika i planinarski marš “Rudarska transferzala”.

Za srijedu, 14. decembra, predviđeni su promocija monografije “100 godina RŽR ‘LJubija” i projekcija filma “Grumenje koje život znači”, kao i dodjela nagrada radnicima “Arselor Mitala Prijedor”, a za sutradan tradicionalna dodjela satova radnicima rudnika koji su napunili 25 godina radnog staža i sindikalna rudarska zabava povodom Dana rudara.

U Muzeju Kozare u petak, 16. decembra, u 19.00 časova biće otvorena izložba “100 godina rudarstva” i biće promovisan rokovnik “Rudarski vremeplov”, a prethodno će “Arselor Mital Prijedor” prirediti tradicionalni godišnji prijem za goste i poslovne partnere.

Obilježavanje velikog jubileja završava se na Svetu Varvaru, zaštitnicu rudara, u subotu, 17. decembra, svečanom akademijom u podne u Pozorištu Prijedor.

Istog dana biće održane rudarske sportske igre, rukometni i fudbalski turnir veterana kao i turniri u šahu i stonom tenisu.

SRNA