mondo-franjo-filipovic-fila-1Ako ste pomislili da je u pitanju nešto što se graniči sa nemogućim i što se viđa samo u filmovima, pogriješili ste. Predstavljamo čovjeka koji ima jedinstvenu sposobnost.

Franjo Filipović zvani Fila (56) živi u Ljubiji kod Prijedora i ima neobičan talenat da vodu pronalazi uz pomoć tri kokošija jajeta. Ovaj čovjek po zanimanju rudar-bagerista za MONDO tvrdi da ne zna tačno koliko je izvorišta do sada pronašao, ali procjenjuje da je otkrio više od 500 nalazišta dragocjene tekućine.

Vodu otkriva pouzdano i na njemu veoma svojstven i lak način. Jaja vertikalno poređa u šaku lijeve ruke, a ako se ono u sredini zavrti može se zaključiti da na tom mjestu sigurno ima vode.

“Mnogi nalaze vodu uz pomoć rašlji ili na neki drugi način, ali ja tvrdim da je uz pomoć jaja najsigurniji metod zbog toga što je jaje izvor života baš kao i voda. Nikada nisam pogriješio u pronalascima. Gdje god se jaje zavrtilo, tu je bilo i vode”, kazao nam je ovaj neimar kog smo upoznali u Prijedoru.

mondo-franjo-filipovic-fila-2Kako bi se uvjerili u ovu nevjerovatnu priču sa sobom smo ponijeli jaja i crni marker, a potom se sa našim domaćinom uputili na obližnju livadu gdje nam je pokazao i dokazao nesvakidašnje umijeće. Markerom smo označili jaje koje će se okretati u slučaju postojanja vode.

“Da bi se pronašla voda potrebno je poznavati konfiguraciju terena kao i uzvišenja jer se vode kreću prema nižim predjelima. Gdje se jaje jače vrti tu je i jača vodena žila, a koliko se puta okrene na tom broju metara u dubini se nalazi voda”, pojasnio nam je Fila, a istovremeno prezentujući nam svoj neobičan dar.

Filipović nam je rekao da svoje “usluge” ne naplaćuje i da je ovu sposobnost otkrio slučajno još kad je bio dijete.

“Igrajući se sa jajima ona su počela da se vrte i tako sam shvatio da se nešto čudno dešava. Na ispitivanjima kod stručnjaka potvrđeno je da imam energiju koja reaguje na vodu. S tim se rađa i nije genetski nasljedno”, rekao nam Filipović koji nesebično koristi svoj dar pomažući drugima.

“Najviše me zovu sa prostora bivše Jugoslavije, ali nerijetko skoknem i do inostranstva uglavnom kod naših ljudi koji žele da pronađu vodu na svom posjedu”, rekao nam je ovaj interesantni čovjek pomenuvši i neke zanimljive situacije sa terena.

“Jedan čovjek je izbušio skoro cijelo dvorište u nadi da će pronaći vodu, jedino je zaobišao prostor oko bandere. Međutim, jaja su se jedino na tom mjestu okretala.

Poslušao me je i dan danas pije vodu sa tog bunara”, sjeća se Filipović i ističe da je najdublju vodu oktrio na 76 metara ispod zemlje!

“To je bilo u Zadru gdje sam jednom domaćinu od suše spasio cijeli zasad lubenica. Kada je shvatio da smo pronašli vodu u nevjerici i šali je rekao ‘Ajme, Gospe moja, da li je to more došlo ovdje'”, prisjetio se Filipović.

Na kraju razgovora Fila nam je otkrio da posjeduje i neke druge talente. Osim navedenog on se bavi i automehanikom, odlično svira harmoniku, izrađuje frule, a nije mu mrsko ni zapjevati.

Mondo.ba