ilustracija-sirotinja-kontejneriNovčanu pomoć u Prijedoru prima 307 građana i 67 porodica, a većinom su to starije osobe koje nemaju prihode ni srodnike koji bi im pomogli.

Prema podacima prijedorskog Centra za socijalni rad, za devet meseci ove godine broj onih koji primaju pomoć je za deset veći nego u celoj prošloj godini, kada su novačnu pomoć dobijala 364 Prijedorčanina.

Službenica prijedorskog CSR, Dragana Vukić kaže da će broj korisnika pomoći biti veći kada se sumiraju rezltati na kraju godine.

– Novčana pomoć za jednog korisnika mesečno iznosi 124 KM. Iznos je veći ako pomoć prima više članova porodice. Porodice sa pet članova dobijaju oko 250 KM mesečno – kaže Vukićeva, naglašavajući da u jednakom iznosu, po 50 odsto, pomoć obezbeđuju lokalna zajednica i Ministrstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Ove godine je dodeljeno 430 jednokratnih novčanih pomoći, kao i higijenskih i prehrambenih paketa. Budući da se povećava broj onih koji su u stanju socijalne potrebe, otvaraju se i mesne kancelarije centra.
za socijalni rad u Prijedoru

blic-prijedorcani-traze-socijalnu-pomoc– Da bismo približili usluge centra, otvorili smo kancelarije u Omarskoj, jer je to jedno od najudaljenijih mesta, u Kozarcu jer je tamo mnogo povratnika i u Ljubiji jer je to mesto koje je godinama socijalno najugroženije – kaže Vukićeva.

Socijalni radnik jednom mesečno radi u ovim kancelarijama i na licu mesta prima zahteve za ostvarivanje socijalnog prava. Značajan novac se izdvaja i za hraniteljske porodice. One za štićenike dobijaju od 400 KM i više. Kod 26 prijedorskih hraniteljskih porodica smešteno je 28 maloletnika i sedam punoletnih osoba.

– Hraniteljstvo ćemo više promovisati u budućem periodu, jer je to humaniji oblik smeštaja od onog u domovima i ustanovama- poručila je Vukićeva.

Dodatak

Iz prijedorskog CSR navode da sa policijom i mesnim zajednicama pružaju utočište u prihvatanoj stanici, gde su prošle godine spas našle 63 osobe. To su pretežno žrtve porodičnog nasilja.

Dodatak za tuđu negu i pomoć dobija 1.216 Prijedorčana, što je za 165 osoba više u odnosu na prošlu godinu. Oni koji nisu pokretni dobijaju 166 KM mesečno, dok oni sa manjim telesnim oštećenima dobijaju duplo manje.

Tekst i foto – EuroBlic
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com