nezavisne-vekic-sudjenjeŽao mi je što je došlo do ovoga, rekao je danas u sudnici banjalučkog Okružnog suda Prijedorčanin Radan Vekić (24), koji je optužen za teško ubistvo sugrađanina Milana Maksimovića (50), počinjeno sredinom maja u mjestu Špadići, kod Prijedora.

Na pitanje Snježane Kudrić, predsjednika Sudskog vijeća, da precizira zbog čega mu je, konkretno, žao, optuženi je bio jasniji i pritom je još jednom izrazio pokajanje.

“Žao mi je što sam napravio to što sam napravio. Nemam ništa drugo da dodam”, rekao je Vekić, koji je odlučio da u ponedjeljak, za kada je Kudrićeva najavila izricanje prvostepene presude, ne prisustvuje toj objavi.

Stavovi Žane Bojić, tužioca, i advokata Milorada Malića, punomoćnika Maksimovićeve porodice sa jedne, te Krstana Simića, advokata optuženog sa druge strane, uveliko se razilaze. Složili su se, međutim, u tome da bi Vekić trebalo da ostane u pritvoru do izricanja pravosnažne presude.

Bojićeva je izjavila da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u potpunosti dokazalo da je ovdje riječ o teškom ubistvu, te je zatražila što strožu kaznu za Vekića, a koji je optužen i za nezakonito posjedovanje oružja.

Ona tvrdi da su ubijeni i optuženi bili u izuzetno dobrim odnosima, te da je Maksimović često pomagao optuženom. Ustvrdila je da je Vekić postupio sa direktnim umišljajem, te je predložila da on bude proglašen krivim.

“Tokom čitavog postupka optuženi nije pokazao kajanje i nije se izvinio porodici oštećenog”, rekla je Bojićeva.

Simić je, sa druge strane, u završnom izlaganju izjavio da je optužnica zasnovana na pretpostavkama, te da je njegov klijent bio žrtva zelenašenja.

“Ovdje je riječ o zelenaškom odnosu između oštećenog i optuženog”, rekao je Simić, dodajući da je Vekić htio da se ubije, što, srećom, nije učinio.

Podsjetio je da je njegov klijent dugovao novac Maksimoviću, te da ga je Maksimović zbog toga niz puta zvao i na njega vršio pritisak.

“Tužilaštvo ničim nije dokazalo namjeru mog klijenta da ubije Maksimovića, a pogotovo ne da to uradi na podmukao način”, naveo je Simić.

Vekić je optužen da je ubio Maksimovića sa dva hica iz vojničke puške M-48, takozvane tandžare.

Prethodno je pozvao telefonom Maksimovića i tražio da se nađu u Prijedoru na benzinskoj pumpi, jer hoće da mu vrati dug.

Međutim, nešto kasnije ga je opet nazvao i rekao da mu se auto pokvario u Špadićima i da dođe po njega. Vekić se, po optužnici, sakrio iza svog vozila i kada se Maksimović pojavio – ubio ga.

Nezavisne novine