ilustracija-nasilje u porodiciPosljednjih godina u Prijedoru je u porastu broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Žrtve su najčešće žene, ali često i djeca.

U Centru za socijalni rad Prijedor, posljednjih deset mjeseci evidentirano je 116 slučajeva nasilja u porodici. Iako je broj prijavljenih slučajeva u stalnom porastu, ohrabruje podatak da je sve više samoinicijativnih prijava nasilja. Žrtve nasilja u porodici prvo budu smještene u prihvatnu stanicu ove ustanove.

Psihičko i fizičko maltretiranje u porodici teško je izgovoriti, a još teže proživjeti. Međutim, ovako izgleda svakodnevica žena koje trpe nasilje. Većina žrtava, prije nego što prijavi nasilnika, zlostavljanje trpi godinama.

nasilje u porodici-ilustracijaZa tri godine u prihvatnoj stanici prijedorskog Centra za socijalni rad zbrinuto je oko 650 žrtava nasilja. Na ovom mjestu provode 72 sata, a nakon toga, većina se vrati u sredinu gdje su i pretrpjeli nasilje. Razlog tome jesu strah od oduzimanja djece, materijalna zavisnost, kao i osuda okoline.

Pravila za slučajeve nasilje nema – dešava se u gotovo svim slojevima društva, ističu u ovdašnjem centru. Psiholozi kažu, pogrešno je liječiti posljedice, već bi trebalo uticati na prevenciju nasilja. Građani Prijedora su kategorični da su kazne za nasilnike preblage. Tek onda kada budu udaljeni zauvijek sa mjesta nasilja i budu strože kažnjeni, dobro će razmisliti prije nego što još jednom odluče da počine nasilje u porodici.

RTRS
Foto – ilustracija

rtrs-prihvatna-stanica-prijedor