toplana-prijedor-2016Prijedorska “Toplana” počela je da proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije, što će ovom javnom preduzeću donositi mjesečni prihod od oko 40.000 KM.

Direktor preduzeća LJiljana Despotović rekla je da je puštanju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju i toplotne i električne energije prethodilo dobijanje niza dozvola, saglasnosti, sertifikata i rješenja o odobrenju podsticaja.

“Potom je `Toplana` Prijedor potpisala ugovor sa `Elektroprivredom Republike Srpske` Trebinje koja je u funkciji operatera sistema podsticaja o proizvodnji električne energije i pravu na podsticaj. Pravo na podsticaj je 0,2413 KM po kilovatčasu proizvedene struje”, rekla je Despotovićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je zajedno s početkom proizvodnje struje pojačana i proizvodnja toplotne energije za 500 kilovatčasova, a da je predviđena proizvodnja struje na godišnjem nivou 1.980.000 kilovatčasova.

“To `Toplani` mjesečno donosi prihod od oko 40.000 KM i time ćemo popraviti svoju finansijsku situaciju”, dodala je Despotovićeva.

Prema njenim riječima, struja proizvedena u prijedorskoj “Toplani” isporučuje se banjalučkoj “Elektrokrajini”.

“Sada imamo u funkciji dva kotla po 10 megavata za proizvodnju isključivo toplotne energije i jedno kogenerativno postrojenje koje proizvodi 250 kilovata struje i 500 kilovata toplotne energije”, pojasnila je Despotovićeva.

“Toplana” svakog mjeseca očitava proizvodnju struje do 8. u mjesecu i ispostavlja fakturu “Elektrokrajini”, a računi za podsticaje se, kao i ostali računi, plaćaju do 25. u mjesecu za prethodni mjesec. Kogenerativno postrojenje radi svih 12 mjeseci i taj višak toplotne energije “Toplana” će ponuditi većim potrošačima radi zagrijavanje vode.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com