glas-sudjenje-vekicRadan Vekić (24) iz Prijedora, u vrijeme ubistva sugrađanina Milana Maksimovića (50) bio je u stanju bitno smanjene mogućnosti da upravlja svojim postupcima, kazao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu vještak odbrane Bogdan Stojaković.

– Vekić je u to vrijeme bio u stanju povišenog afekta. Njegova mogućnost da shvati značaj djela i posljedice bila je smanjena – rekao je Stojaković.

Tužilac Žana Bojić prigovorila je vještaku jer smatra da je pristrastan i jer je u nalaz uvrstio i izvještaj poligrafskog ispitivanja iako to nije dokaz.

Svjedočenjem vještaka završen je dokazni postupak u ovom slučaju. Predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić iznošenje završnih riječi zakazala je za 1. decembar.

glas-ilustracijaAdvokat optuženog Vekića, Krstan Simić tražio je da Sud kao dokaz pribavi izvještaj od policije o Maksimovićevim sukobima sa zakonom. Na ovaj prijedlog reagovao je punomoćnik žrtvine porodice advokat Milorad Malić koji je istakao da odbrana izvodi dokaze kao da se sudi žrtvi, a ne optuženom.

– Porodica žrtve dosta je propatila – rekao je Malić.

Prijedlog advokata Simića je nakon ovih primjedbi Sud odbio. Vekić je optužen da je usmrtio Maksimovića hicima iz vojničke puške M-48 14. maja ove godine u selu Špadići kod Prijedora zbog duga. Tog dana je pozvao telefonom Maksimovića od kojeg je posudio novac i tražio da se nađu u Prijedoru na benzinskoj pumpi, jer hoće da mu vrati dug. Međutim, nešto kasnije ga je opet pozvao i rekao da mu je “golf” ostao u kvaru u Špadićima i da dođe po njega. Vekić se sakrio iza svog vozila i kada se Maksimović pojavio pucao je na žrtvu iz puške. Pogodio ga je u grudi i glavu.

Glas Srpske