gradsko-groblje-prijedorZa organiziranje dženaze ili sahrane u BiH potrebno je najmanje 1.000 KM, istražuje „Dnevni avaz“. Bez obzira na to je li umrli bio član nekog pokopnog društva, troškovi organizacije, za standard prosječnog stanovnika BiH, izuzetno su visoki.

U Kantonu Sarajevo cijena ispraćaja umrloga ovisi o lokaciji ukopa, vjerskim propisima i običajima, prijevozu… Iz pokopnog društva „Jedileri“, koje je osnovao Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, kažu da godišnja članarina košta 45 KM.

Lokacija presudna

Bego Selimović iz „Jedilera“ ističe da osnovne pripreme za dženazu koštaju 588 KM.

– U ovu cijenu nije uračunat vjerski dio, priprema mejta, tabut i grobno mjesto – dodaje Selimović.

avaz-dzenaze-sahraneZa one koji nisu članovi Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, vjerski dio dženaze s tevhidom u džamiji košta 990 KM. Posebno se plaća za gasuljenje, klanjanje dženaze, učenje tevhida i korištenje džamije za tevhid.

U drugom pokopnom društvu, „Bakijama“, cijena kompletne dženaze je oko 2.000 KM, i to u slučajevima kada umrli nije član tog društva. Dodatno se plaćaju usluge dženaze izvan Sarajeva, odnosno iz inozemstva. I u „Bakijama“ postoje različite cijene koje ovise o članstvu i lokaciji.

Najskuplji su ukopi na groblju Jarčedoli, zatim na Faletićima. Godišnja članarina u „Bakijama“ je 48 KM, a za naknadna učlanjenja važi poseban cjenovnik koji varira ovisno o starosti budućeg člana društva. Korisno je znati, poručuju, da je cijena učlanjenja niža za mlađu populaciju.

I u hrvatskom pokopnom društvu „Sveti Anto“ potrebno je za sahranu izdvojiti znatnu sumu novca.

Članovima povoljnije

Za grobno mjesto (Vlakovo), prijevoz do groblja i opremu potrebno je izdvojiti najmanje 1.400 KM. Cijena će svakako biti niža ako je preminuli bio član društva „Sveti Anto“, što se plaća šest KM mjesečno, i to svaki član porodice posebno.

Kada je riječ o sahranama, prosta računica kaže da je skuplje umrijeti u Zenici. Katoličko pokopno društvo „Sveti Anto“ iz Zenice cijenu ukopa na lokalnim grobljima naplaćuje oko 1.000 KM, ali cijena pogrebne opreme iznosi od 400 do 1.200 KM.

Iz tuzlanske “Revde“, koja se bavi i pogrebnim uslugama, kazali su nam da troškovi organizacije dženaze s tabutom koštaju 700 KM, uključujući i PDV.

– Prodajom grobnih mjesta, poslovima ugradnje nišana bavi se Islamska zajednica. Oni su zaduženi za vjerski dio. I mi s tim nemamo ništa – kazao nam je Sabahudin Imamović, direktor “Revde“.

Sačuvati obraz

Cijena ukopnog mjesta u Mostaru je od 200 do 1.200 KM. U Gradskoj mrtvačnici „Bijeli Brijeg“ kažu da kod njih sahrane koštaju 700 KM, a u sklopu te cijene je jeftiniji sanduk, otvaranje i zatvaranje groblja, komora i opremanje te prijevoz do groblja, kao i križ, piramida ili bašluk, ovisno šta ko traži. Što se tiče cijena sanduka, one se kreću od 220 pa sve do 3.000 KM.

– Što se tiče grobnih mjesta, u groblju Masline i Šoinovac više ih nema, jedino ima u Raštanima – kažu iz mrtvačnice Bijeli Brijeg.

U groblju u Raštanima gotove grobnice za dva lijesa koštaju 1.500 KM, a one za četiri lijesa 2.500 KM.

Na gradskom groblju Sutina, gdje se još obavljaju sahrane i dženaze, cijena ukopnog mjesta je 200 KM, iskop 90 KM, dok izlivena betonska grobnica za jedan sanduk košta 1.200 KM.

– Troškovi sahrane s najjeftinijim sandukom koštaju 700 KM, a imamo sanduke čije se cijene kreću od 280 do 1.200 KM – kaže Fikret Dedović, direktor Gradskog groblja Sutina.

Iz Udruženja penzionera Republike Srpske nedavno su se požalili da se nerijetko porodice zadužuju kako bi dostojno sahranile svoje umrle i „pri tome sačuvale obraz“.

Debljina novčanika diktira i „raskošnost“ opreme za pokojnika. Najjeftinije je umrijeti u Prijedoru, a ubjedljivo je najskuplja Banja Luka, gdje sahrana može koštati i do 2.000 KM. Najveći izdatak je zakup grobnog mjesta, koji se plaća i do nekoliko hiljada KM.

Tri hiljade eura za smrt u Podgorici

Računica kaže da je u regionu naša zemlja, kada su pogrebne usluge i ukopi u pitanju, najjeftinija. Po cijenama nam je bliska Srbija, gdje prosječna cijena pogreba iznosi 545 eura, a u Hrvatskoj je dvostruko viša. U Zagrebu nema sahrane ispod 1.200 eura. Od zemalja regiona najskuplja je Crna Gora. Sahrana u Podgorici košta najmanje 3.000 eura.

Dnevni avaz