virto-quintus-mira-celendz-kup-1Završen je prvi, istorijski, nastup rukometašica „Mire“ na evro-sceni.

U dvomeču 3.kola Čelendž kupa u Kvintselu (Holandija) za Prijedorčanke je prejak bio domaći Virto Quintus.

Nakon prvog meča u kojem ih je savladao sa 46:19, i u drugom okršaju bio je takođe ubjedljiv i slavio sa 44:21(24:11).

U blijedim izdanjima bh.predstavnika istakla se Azra Bašanović, potvrdivši epitet prvog strijelca ekipe i u premijerligaškoj konkurenciji, pošto je u dva susreta postigla 14 od ukupno 40 golova.

-Holanđanke su u dvomeču pokazale da su puno kvalitetnija ekipa. Za nas je ovo odmjeravanje snaa bilo jedno veliko iskustvo, jer naš rival je prošle sezone igrao u četvrtfinalu ovog takmičenja – rekla je trener „Mire“ Ljubica Ivetić.

virto-quintus-mira-celendz-kup-2U Ženskom rukometnom klubu „Mira“ ne bježe od činjenice da je u svom prvom, istorijskom, nastupu na evro-sceni, pohod u Čelendž kupu doživljen rezultatski gledano, na neslavan način.

Naime, u dvomeču na gostovanju ekipi Virto Quintusa, prošlosezonskom četvrtfinalisti u pomenutom takmičenju, protiv kojeg su u Holandiji Prijedorčanke odigrale oba meča, u nemogućnosti da budu domaćini, jer sportska dvorana „Mladost“ ne zadovoljava potrebne kriterijume, ostale „zaleđene“ na minusu od čak 50 golova razlike.

virto-quintus-mira-celendz-kup-3Ipak, u ovom sportskom kolektivu podsjećaju da su zaslužili da konačno učestvuju u jednom međunarodnom nadmetanju, jer su u Premijer ligi BiH u posljednjoj deceniji jedini istinski dostojan poštovanja reprezent Republike Srpske, iz koje u prethodne četiri godine klubovi koji uđu u elitni rang, odmah ga i napuštaju.

Razlozi ubjedljivih poraza, koji su samo posljedica uzroka kojih je podosta, su za analizu, ali ne samo u gradu na Sani, kojem su djevojke 2014.godine podarile „duplu krunu“ osvajanjem šampionske titule i Kupa BiH, a u posljednjih pet godina Kupa RS, već i u mnogo širim okviririma.

-Ne bih željela da ovo zvuči kao alibi, ali nijedan od klubova bh.predstavnika nije se godinama unazad proslavio prilikom izlaska u Evropu i svi su bili, uglavnom, neuspješni. Imali smo šest puta pravo na to, a smatramo da su naše igračice, potvrdivši da su stalno u samom vrhu premijerligaške konkurencije, i zaslužile kao nagradu ovo učešće. Druga je stvar odnos države prema ženskom rukometu, koji se najbolje ogleda u tome da 10-12 godina već ne postoji seniorska reprezentacija, te je ovo jedina mogućnost rukometašicama iz RS i BiH da ih neko zapazi. Posebna je priča odnos i stanje u bh.savezu, koji nam nije pružio ni stručnu, finansijsku, pa čak ni moralnu podršku, a o snazi protivnika ne treba trošiti riječi. Holanđanke su, sistemskim regulisanjem na pravi način, stvari u profesionalnom i uopšte sportu u toj zemlji, naravno i koliko se cijeni ženski rukomet, bile silno motivisane. Njima se pruža mogućnost da kasnije nastave karijeru u Danskoj ili Norveškoj, na terenu brže su i znatno bolje. Ipak, bilo je ovo vrijedno iskustvo za nas, da vidimo u kojim segmentima možemo da napravimo pomak i bar mali iskorak, ali bez suštinskih promjena pristupa sportu u cjelosti kod nas, teško je očekivati da ćemo u dogledno vrijeme moći da pariramo svojim rivalima van granica – rekla je predsjednica ŽRK „Mira“ Nada Đaković.

virto-quintus-mira-celendz-kup-4MIRA: VIRTO QUINTUS 21:44 (11:24)

Dvorana: Sportska u Kvintselu
Gledalaca: 356
Sudije: Eskil Braset i Leif Andre Sundet (Norveška)
Sedmerci: Mira 4(4), Virto Kvintus 2(2)
Isključenja: Mira 4, Virto Kvintus 6 minuta

MIRA:
Rosić, Vukman, Bašanović 5, Kunovac 4, Damjanović 4, Suvajac, Tintor, Kararić 6, Dojčinović, D.Mutić 1, Vukliš, Lukač 1, Sladaković, J.Mutić, Torbica, Gligorević
Trener: Ljubica Ivetić

VIRTO KVINTUS:
De Vos, Van De Polder, Grift 2, Van Stekelenburg 3, Hage 9, Van Meteren 1, Van Duijvenbode 1, Van Zijl 9, Zvinkels 4, Varmerdam 2, De Baker 3, Strik, Volebregt 2, Van Der Linden 3, Noitmer 4, Loverens 1
Trener: Nikol Grandazi

Tekst – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

virto-quintus-mira-celendz-kup-5 virto-quintus-mira-celendz-kup-6 virto-quintus-mira-celendz-kup-7