os-dositej-obradovicPrvu nagradu za najbolju prezentaciju “Moja škola” u kategoriji osnovnih škola dobio je Savjet učenika prijedorske Osnovne škole “Dositej Obradović”, a u kategoriji srednjih Savjet učenika Srednjoškolskog centra “Gemit apejron” iz Banjaluke.

Drugu nagradu osvojili su učenici OŠ “Sveti Sava” iz Foče i Gimnazije “Filip Višnjić” iz Bijeljine, dok je treća nagrada dodijeljena učenicima OŠ “Sveti Sava” iz Petrova i Srednje škole “Nikola Tesla” iz Teslića.

Nagrade za najbolje prezentacije dodijeljene su u OŠ “Borisav Stanković” u Banjaluci, gdje je organizovana centralna manifestacija povodom obilježavanja 20. novembra, Međunarodnog dana prava djeteta.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac rekla je da su normativno napravljeni određeni pomaci u oblasti prava djece, ali da se mora dodatno raditi na programima prevencije i jačanju komunikacije različitih resora u toj oblasti.

“Saradnja roditelja i škole je ključna, jer tamo gdje postoji saradnja, postoji i rješenje”, rekla je Grahovčeva.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je da će Zavod i u narednom periodu podržati ovu manifestaciju radi podizanja svijesti o zaštiti prava djece.

“Djecu treba da shvatimo kao odrasle ljude sa svim svojim pravima, ali i obavezama”, rekao je Damjanović.

Svečanosti su prisustvovali i pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić i vršilac dužnosti pomoćnika ministra porodice, omladine i sporta Srpske Bosiljka Bošnjak.

SRNA