srna-sastanak-djakovic-fergusonGradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson saglasili su se danas da su prioritet u BiH razvoj ekonomije i zapošljavanje.

Đaković je upoznao Fergusona sa strategijom razvoja Prijedora, demografskim karakteristikama, uspostavljanjem povoljne političko-bezbjednosne klime, uređenjem budžeta, kao i stabilnim radom Skupštine, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Gradonačelnik Prijedora razgovarao je sa Fergusonom, između ostalog, o razvoju infrastrukture, privlačenju investitora i smanjenju broja nezaposlenih.

“Razvoj infrastrukture koja je potrebna investitorima, kao što su auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad i brza cesta Prijedor-Kozarska Dubica, umnogome će pomoći stranim investitorima da se odluče za Prijedor”, navedeno je u saopštenju.

Ferguson smatra da je potrebno smanjiti bavljenje političkim pitanjima, a više raditi na socio-ekonomskim pitanjima.

On je danas posjetio i britansku kompaniju “ArselorMital Prijedor” koja zapošljava veliki broj građana Prijedora.

“Želim da pojačam saradnju britanske ambasade s načelnicima i gradonačelnicima jer se oni bave životnim pitanjima građana. Ujedinjeno kraljevstvo ulaže 15 miliona KM za unapređenje poslovnog okruženja u BiH”, istakao je Ferguson.

On je dodao da je u BiH potrebno donijeti nova strateška dokumenta u oblasti energetike, poljoprivrede, obrazovanja i životne sredine, koja bi bila u skladu sa standardima EU.

SRNA