blic-spase-velaga-minijaturne-stvari-1Mašinski inženjer u penziji Spase Velaga (61) iz prijedorskog mesta Palančište, verno čuva ručno izrađene minijaturne predmete bez kojih se svakodnevni život nije mogao zamisliti pre nekoliko decenija.

Svaki od ovih predmeta, dužine do šest centimetara, stane na dlan ruke. U ovoj kolekciji Velaga ima celokupan asortiman alata, oruđa i posuđa, koje je bilo neophodno za obradu zemlje i pripremu hrane za porodicu.

Međutim, mnogi od tih predmeta sve se manje upotrebljavaju u savremenom društvu. Kombinujući drvo i metal, između ostalog, napravio je sekire, lopate, ašove, srpove, grablje i vile.

Tu je i nekadašnji šporet, na kojem se spremala hrana, ali i grejalo seosko domaćinstvo.

– Za izradu ovog šporeta trebalo mi je najviše vremena zato što ima puno detalja. On je verna kopija originala, napravio sam ga takođe od lima, samo je mnogo manji – priča Velaga.

Dodaje da su plugovi i ručne kose, deo prošlosti.

blic-spase-velaga-minijaturne-stvari-2– Mojim roditeljima je bilo mnogo teže obrađivati zemlju. Sada se radi sa traktorima i električnim kosilicama. Mnogi kod mene prvi put vide kako je izgledao nekadašnji plug – naglašava Velaga. Tvrdi da gradska deca ne znaju za šta su služili ovi predmeti i da je sve više onih koji žive i rade na selu, a da ne znaju čime su njihovi preci obrađivali zemlju.

– Malo ko zna da je nekada otik služio za čišćenje gvožđa plugova, da je capin bio opruga za prebacivanje klada i da su se u tobalicu, ili kako neko kaže vodir, stavljali brusevi za kosu – priča Velaga.

Priseća se da je kao dečak pomagao ocu da tovari drva u samar na konju. Zato mu je njegov ručno izrađeni samar od sitnih delova drveta, jedna od najdražih starina. Priznaje da ni sam ne zna od kuda mu ljubav za ovaj neobični hobi.

blic-spase-velaga-minijaturne-stvari-3– Jednostavno sam želeo da napravim predmete koje smo kao deca svaki dan gledali i sa njima radili i sada mogu da ih pokazujem svojim potomcima i da im objasnim kako se nekada živelo – zaključuje Velaga.

Tokom boravka u ratnim rovovima na Gradačcu, pravio je i muštikle od drveta jasena. Priča da ih je napravio stotinak i većinu je poklonio. Gosti koji posete porodičnu kuću Velaga, oduševe se i drvenim krstom koji je u flaši sa rakijom od 1996. godine.

– Napravio sam ga iz četiri dela, koja sam potom stavio u bocu i sastavio pomoću dve žice – objašnjava Velaga.

Toranj od šibica

U Velaginoj kolekciji ručno izrađenih predmeta, bio je i Ajfelov toranj na čiju je izradu utrošio više od 1.000 šibica. Često je pravio i drvene brodove. Razmišlja da svoju kolekciju minijaturnih predmeta upotpuni drvenim fijakerom i konjskim kolima.

EuroBlic

blic-spase-velaga-minijaturne-stvari-4 blic-spase-velaga-minijaturne-stvari-5