rtrs-ispravnost-mesaSa hladnim jesenjim danima počinje i priprema svinjskog mesa za zimu. Јedna od opasnosti svinjokolja je i mogućnost zaraze trihinelom.

Veterinari su do sada u Prijedoru zabilježili jedan slučaj mesa pozitivnog na trihinelu. Prema podacima iz Doma zdravlja, na sreću, nisu prijavljeni slučajevi ove zaraze kod ljudi. Veterinari apeluju na sve građane da, prilikom svinjokolja, donesu uzorke mesa na kontrolu kako bi izbjegli neželjene posljedice.

Božo Vujičić, iz Rakelića kod Prijedora, priprema se za svinjokolj. Meso, kaže, uvijek prvo nosi na kontrolu u veterinarsku ambulantu, jer to je jedini način zaštite od trihineloze.

– Redovno nosim meso na kontrolu, to je obavezno, pošto ovdje ima miševa. Kontrola je obavezna, a i malo košta – kaže Vujičić.

Najadekvatniji dio mesa za veterinarsku analizu, koja košta osam KM, jeste mišićni dio dijafragme.

– To je jednostavno rečeno jedan mišićno tetivasti organ koji fizički odvaja grudnu od trbušne duplje – kaže veterinar Draško Miodragović.

Prijedorski mesari kažu, da meso tovljenih svinja ove godine neće poskupiti, kao što je bio slučaj prethodnih godina. Razlog su, ističu, slaba kupovna moć građana, kao i konkurencija velikih tržnih centara, koji meso nude po skoro duplo nižim cijenama u odnosu na mesnice.

Cijena žive vage tovljenih svinja kod uzgajivača je od dvije do tri KM, dok se u mesnicama meso može kupiti po cijeni od osam do deset KM za kilogram.

RTRS