srna-sedmica-evropskog-filma-pocetak-1Projekcijom češkog filma “Idemo na more” u Prijedoru je otvorena Sedmica evropskog filma koja će trajati do 16. novembra uz besplatne projekcije osam evropskih filmova.

Direktor kina “Kozara” Safira Karahodžić rekla je da je prethodnih sedam puta Sedmica evropskog filma u BiH održavana samo u Sarajevu, a ove godine organizatori su donijeli odluku da manifestacija putuje i u druge gradove odnosno u Prijedor i u Zenicu.

“Prvi put se Sedmica evropskog filma u organizaciji evropske mreže institucija kulture EUNIK održava u Republici Srpskoj i mi smo počastvovani što su grad Prijedor i prijedorsko kino domaćini”, rekla je Karahodžićeva novinarima u Prijedoru nakon sinoćeg otvaranja ove kulturne manifestacije.

srna-sedmica-evropskog-filma-pocetak-2Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da je Prijedor proevropski grad i da Javna ustanova Centar za prikazivanje filmova Prijedor u svojim renoviranim objektima LJetne bašte i kina “Kozara” prati evropske i svjetske trendove.

“Evo mi to i večeras vidimo u kinu `Kozara` i nadam se da će se to nastaviti i dalje”, dodala je Babićeva.

Zamjenik češkog ambasadora u BiH Klara Kadlecova rekla je da je češka Ambasada u BiH članica EUNIK mreže i da u Sedmici evropskog filma učestvuje već više godine.

“Prošle godine smo bili u Prijedoru sa filmskim festivalom Višegradska četvorka, a sad i sa ovom manifestacijom. Cilj nam je da predstavimo našu kulturu široj publici u BiH i na svim nivoima, a ne samo u Sarajevu”, dodala je Kadlecova.

srna-sedmica-evropskog-filma-pocetak-3Publika u Prijedoru u narednih sedam dana moći će pogledati filmove “Anđeo Budimpešte” iz Španije, “Mračna dolina” iz Austrije, “Vikend” iz Mađarske, “Četiri kralja” iz NJemačke, “Dva loto listića” iz Rumunije, “DŽek Strong” iz Poljske i “To su bila vremena” iz Holandije.

Svi filmovi počinju u 18.00 časova u kinu “Kozara”.

SRNA