zrk-mira-pres-pred-odlazak-u-holandiju-1Ženski rukometni klub „Mira“ iz Prijedora organizovao je pres konferenciju povodom predstojećeg, prvog učešća ovog kluba u jednom evropskom takmičenju, Čelendž kupu (Challenge Cup).

Inače, „Mira“ ove godine nastupa u pet takmičenja, Premijer liga BiH, Druga liga RS (igraju mlađe igračice-druga ekipa), Kup BiH, Kup RS, Čelendž kup.

-Naš klub je i prethodnih šest godina na osnovu svojih rezultata ostvarivala pravo da se takmiči u Evropi, ali je finansijska situacija bila takva da to nije ostvareno. Ovo će biti prilika da obogatimo istoriju našeg kluba a predstavljanje na međunarodnoj sceni će biti zadovoljstvo za naše igračice. Reprezentacija BiH ne postoji pa mnoge rukometašice koje imaju talenat i kvalitet nisu imale prilike da se pokažu u nekoj drugoj državi – rekla je Nada Đaković, predsjednica ŽRK „Mira“ Prijedor.

zrk-mira-pres-pred-odlazak-u-holandiju-2Ona je dodala da je sa holandskim rivalom, ekipom „Virto Quintus“ dogovoreno da se obje utakmice igraju na njihovom terenu, u subotu i nedjelju od 16 časova.

„Mira“ će platiti polovinu troškova službenih lica, dok će domaći tim snositi troškove trodnevnog boravka Prijedorčanki.

-S obzirom da je ovo naše prvo evropsko iskustvo, da igramo sa klubom iz države gdje je ženski rukomet dosta razvijen i ima dobre rezultate, da je naš protivnik iskusniji od nas, očekujem prije svega samo da igramo rukomet, da se dostojanstveno predstavimo, ne samo na sportskom terenu već i tokom cijelog boravka u Holandiji. Mislim da ćemo to postići, a kakav god bio rezultat svi ćemo ga poštovati jer će to biti za naše mlade igračice jedno novo iskustvo za naredni period – rekla je Đakovićeva koja je dodala da je veoma ponosna na klupska dostignuća u proteklom periodu.

zrk-mira-pres-pred-odlazak-u-holandiju-3Istakla je da je odlazak u „zemlju lala“ finansijski podržao grad Prijedor na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem koji je prepoznao „Mirine“ rezultate na čemu je klub istinski zahvalan.

Prijedorčanke će na put u novim dresovima, trenerkama i šuškavcima zahvaljujući preduzeću „Trade trans“ iz Banjaluke.

-Za nas je velika čast i zadovoljstvo igrati jednu međunarodnu utakmicu zahvaljujući trećem mjestu u Premijer ligi BiH u prošloj sezoni. Naš protivnik ima iskustvo u ovakvim takmičenjima a mi smo debitanti. Borićemo se, ne idemo sa bijelom zastavom, idemo da igramo rukomet i da predstavimo naš grad i državu, koja nažalost nema reprezentaciju pa je predstavljaju samo ženski klubovi – rekla je trener „Mire“ Ljubica Ivetić.

Ona je dodala da je klub iz grada na Sani treća bh. ženska ekipa koja „izlazi“ u Evropu i da će se potruditi da se predstavi u najboljem svjetlu i pokaže kako se i na ovim prostorima zna igrati rukomet.

zrk-mira-pres-pred-odlazak-u-holandiju-4-Našim djevojkama čestitam na svim dosadašnjim rezultatima jer su one zaslužne za sve to. Uprava kluba se maksimalno trudi da omogući što bolje uslove za rad i takmičenja a ovaj nastup u evropskom kupu je kruna svega toga. Uradili smo sve što se tiče administracije da putovanje u Holandiju protekne najbolje moguće – istakao je Darko Stojanović predsjednik Skupštine ŽRK „Mira“.

On je izrazio nadu da će se djevojke vratiti kući obogaćene jednim novim iskustvom koje će im značiti u daljem toku sezone a siguran je da će maksimalno pokazati šta sve znaju.

-Veoma smo sretne što prvi put nastupamo izvan BiH gdje smo u vrhu već 7-8 godina. Predstojeće utakmice su za nas veliki izazov da vidimo gdje se nalazi naš klub i naš rukomet u evropskim okvirima. Nismo se puno bavili protivnikom, znamo da je Holandija moderna zemlja rukometa, da igraju brzo, ali mi se bavimo našom igrom. Želimo na najbolji način da predstavimo naš klub i nas grad i da pokažemo i da mi znamo da igramo rukomet. Da li će to biti dovoljno za dobar rezultat vidjećemo na utakmicama – rekla je prvotimka Dunja Kunovac, jedan od „stubova“ igre ŽRK „Mira“.

Treba istaći da se prijedorski klub posljednjih godina bazirao na domaćem igračkom kadru, a rukometašice koje su dolazile iz drugih sredina bile su kvalitetne i donosile prevagu.

Ranije je to bila Crnogorka Milica Vlahović, a danas su to Azra Bašanović iz Bihaća i Darjana Vukliš iz Kozarske Dubice.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

zrk-mira-pres-pred-odlazak-u-holandiju-8 zrk-mira-pres-pred-odlazak-u-holandiju-5 zrk-mira-pres-pred-odlazak-u-holandiju-6 zrk-mira-pres-pred-odlazak-u-holandiju-7