ulica-vuka-karadzica-prvi-sloj-asfalta-4Savjeti mjesnih zajednica iz prijedorskih seoskih naselja od vlasti najčešće zahtijevaju održavanje puteva, postavljanje javne rasvjete i izgradnju društvenih domova, dok gradska naselja traže asfaltiranje ulica, uređenje parkinga i javnih površina.

Iz Odsjeka za mjesne zajednice grada Prijedora kažu da se za te namjene godišnje iz budžeta izdvoji oko tri miliona maraka.

Šef Odsjeka Rade Aleksić naglašava da u proteklih 12 godina nijedna od 49 mjesnih zajednica nije ostala bez ulaganja.

Međutim, kako kaže, pojedini savjeti su bili aktivniji i za svoja mjesta su uspjeli da dobiju ulaganja u više projekata.

– Tipična ruralna mjesna zajednica koja se posljednjih godina izgradila da se ne može prepoznati je Gradina. Putevi su asfaltirani, urađena je rasvjeta i izgrađeni sportski tereni. Tako je i u Rakelićima, Brezičanima, Omarskoj, Bistrici, Miskoj Glavi i Palančištu – ističe Aleksić.

Dodaje da će u narednom periodu biti prioritet izgradnja društvenih domova i asfaltiranje puteva u Jutrogošti, Cikotama i Šurkovcu.

– Trenutni problem je to što su planovi i potrebe mjesnih zajednica u velikoj nesrazmjeri sa finansijskom mogućnosti grada, te se većina tih potreba, planirana za tekuću godinu, prebaci u narednu godinu ili u naredne godine – kaže Aleksić.

Smatra da je veliki problem i što članovi Savjeta mjesnih zajednica nisu plaćeni za svoj posao. Međutim, tvrdi da oni i ne bi smjeli da dobijaju novac za taj posao, već samo za troškove rada.

– Stav našeg Odsjeka je da mora biti izdvojen novac za putne troškove, telefon i ostalo. Mi nismo za to da se članovi Savjeta plaćaju, jer bi to stvorilo nejedinstvo ljudi i neki bi pokušali samo iz ličnog interesa da uđu u Savjet, a onda ne bi bili aktivni – kaže Aleksić.

Izbori za članove savjeta

U martu naredne godine biće izabrani novi savjeti mjesnih zajednica, koji imaju od sedam do 13 članova. Šef Odsjeka za mjesne zajednice Rade Aleksić smatra da je to prilika da Prijedorčani izaberu one koji će se zalagati za napredak svojih mjesta.

EuroBlic