fenicanke-premijera 1Pozorište Prijedor igralo je sinoć premijerno predstavu “Feničanke”, autorski rad režisera i glumca Darka Cvijetića koji ove godine obilježava tri decenije rada u ovoj kući.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da je izuzetno zadovoljan premijerom i da se predstava može posmatrati iz nekoliko uglova.

“Prvi i najznačajniji je nasilje nad ženama i naš glas protiv toga, a drugi je antiratna priča i ako je nekom dosta ratova onda je to sigurno nama na ovim prostorima”, kazao je Baroš.

fenicanke-premijera 2Autor Darko Cvijetić rekao je da je nakon dva mjeseca iscrpljujućeg i eksperimentalnog rada jedan tim ljudi pokazao da se neke stvari mogu raditi i drugačijim rukopisom.

“Opšta je stvar da je Euripid tragedija. Navikli smo na lagodniju vrstu pozorišta, ali teatar zabave je samo jedan od načina na koje pozorište može zadovoljiti naše potrebe. Ovo nije to. Ovo je pokušaj da se osvješćuju neke stvari u nama”, poručio je Cvijetić.

U predstavi igraju Jelena Seksen, Tatjana Binjaš, Mirela Predojević, Sabina Halilović, Zlata Kogelnik, Zorica Jojić, Miloš Romčević i Rade Stupar. Fotografiju potpisuje Igor Motl, scenografiju Milenko Bilbija, a grafički dizajn Vladimir Vanja Vlačina.

“Feničanke” su peta premijera u 61. sezoni Pozorišta Prijedor. Prva repriza igra se večeras, a druga sutra, obje od 20 časova. Predstava se igra kamerno gdje publika sjedi na sceni, te je broj mjesta ograničen na 50-ak.

SRNA

Više fotografija sa predstave „Feničanke“ možete pogledati u galeriji na našoj Facebook stranici

fenicanke-premijera 3 fenicanke-premijera 4 fenicanke-premijera 5