dom za starija licaKorištenje usluga patronažnog tima prijedorskog Doma za stara lica postaje sve interesantnije za Prijedorčane treće životne dobi. U ovoj ustanovi ističu da trenutne dežurne ekipe obilaze 12 starih lica pružajući im usluge, zavisno od njihovih potreba i zdravstvenog stanja.

Direktor Bojan Becner istakao je da su se u ovoj ustanovi odlučili za ovaj oblik pružanja usluga kako bi izašli u susret starim licima koji ne mogu da vode brigu o sebi, a finansijski nisu u mogućnosti platiti smještaj u domu. Za sada pokrivaju gradska i prigradska naselja, a u planu imaju da svoje usluge pružaju i u udaljenijim mjestima.

Patronažni tim čini njegovatelj, medicinski tehničar i higijeničar, kaže Becner dodajući da cijena ovih usluga zavisi od zdravstvenog stanja korisnika, odnosno vrsta usluga koje mu je potrebno svakodnevno pružiti.

Ovakav vid njege na zapadu je odavno zastupljen, čak i u većoj mjeri nego sam boravak u domu, navodi Becner dodajući da će program „pomoć u kući“ biti budućnost ove zdravstvene ustanove.

Tekst – RTV Prijedor
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com