rtrs-prakticna-nastava-ugostiteljska-skolaUčenici prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole praktičnu nastavu pohađaju u školskom restoranu.

Kabinet-restoran je na zahtjev Poreske uprave fiskalizovan, pa učenici hranu proizvedenu tokom praktične nastave i prodaju.

Međutim, uprkos dobrim uslovima za obrazovanje, sve manje učenika odlučuje se za zanimanje kuvara i konobara.

Učenici Ugostiteljsko-ekonomske škole sa smjerova kuvari i konobari za praktičnu nastavu ne brinu. Tokom rada u školskom restoranu-kabinetu svakodnevno nauče mnogo o ugostiteljstvu.

– Za mene je ova praksa jako značajna, mogu da naučim dosta toga kroz naše školovanje, zato što imamo sve mogućnosti, kaže učenica Dragana Krejić.

– Imamo sve uslove, dolaze nam gosti, poslužujemo hranu, svaki dan je drugi meni, zanimljivo je raditi, zadovoljan je i Andrej Radulović.

Prema riječima profesora, učenici tokom nastave dobijaju neophodna praktična znanja iz svih oblasti ugostiteljstva, da bi nakon školovanja bili spremni za posao konobara i kuvara.

– Imaju pripremne radnje, pripremu, pa serviraju salu, uslužuju jela koja pripremaju kuhari. Svaki dan mi pišemo jelovnik, a pošto je škola, izučavamo jelovnik, da znaju djeca objasniti gostu, ističe profesor praktične nastave Ilija Grujičić.

Proteklih godina uz pomoć grada kabineti za kuvare i usluživanje u ovoj školi obnovljeni su i prilagođeni potrebama učenika. U njima se svakodnevno priprema različit meni, koji se po pristupačnim cijenama nudi profesorima, ali i sve većem broju Prijedorčana.

– Kada smo fiskalizovali kabinet na zahtjev Poreske uprave, ispostavilo se da je to dobra stvar, jer učenici prođu i obuku za rukovanje fiskalnom kasom, pojasnila je direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor, Valentina Sovilj.

Iako su uslovi za obrazovanje veoma dobri, sve manji broj mladih Prijedorčana odlučuje se za ova zanimanja.

Već gotovo deceniju, zanimanja kuvara i konobara zastupljena su u jednom kombinovanom odjeljenju prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole.

RTRS