atv-srednjoskolci-u-nsrs-1Još ni iz đačkih klupa nisu izašli, a već imaju u planu da sjednu u poslaničke. Srednjoškolci vjeruju da bi mogli da doprinesu kvalitetu skupštinske rasprave.

Mia i Darko su, čini se, svjesni odgovornosti, ali, priznaju, godilo bi im da budu u koži narodnog poslanika.

“Naravno, jednog dana ako mi se ukaže prilika za takvo nešto bilo bi mi veliko zadovoljstvo da se upravo ja nalazim u ovim prostorijama i sjedim u ovim istim foteljama”, kaže Darko Aničić, gimnazija “Sveti Sava” Prijedor.

“Meni je ovo jedan veliki plus i možda sada vidim i to kao jednu opciju za svoju budućnost”, kaže Mia Kasalj, Opšta gimnazija Livno.

U Skupštinu su došli i sa konkretnim prijedlozima. Više praktične nastave, rad na omladinskoj politici i uključivanje predstavnika savjeta učenika u nastavnička vijeća su na prvom mjestu.

atv-srednjoskolci-u-nsrs-2“Najviše nas je interesovalo da li skupština odnosno ministarstvo može da nam pomogne da svim školama pošalju se zahtjevi da predstavnici savjeta učenika treba da prisustvuju nastavničkom vijeću”, rekla je Kristina Kovač, predsjednik Mreže savjeta učenika RS.

Bili su vrlo radoznali. Kako se donose zakoni, gdje se održavaju sjednice odbora, kako mogu uticati na zakonodavni proces samo su neka od pitanja koja su postavili predsjedniku Skupštine.

“Ukazali smo na ono šta to Narodna skupština donosi, kojim poslovima, i koja akta donosi”, kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

NS RS očigledno ne mora da brine za novi kadar. U svoju radnu biografiju mladi bi, čini se, rado upisali mjesto narodnog poslanika. Obećavaju da ne bi bili kao oni Nušićevi, jer takve, kažu, već imamo.

ATV BL

srna-srednjoskolci-u-nsrs-1 srna-srednjoskolci-u-nsrs-2